Boli

#antidiareic #legume #fructe #apa #concediu #vacanta #diaree

Vacanta in deplina siguranta!

In concediu, majoritatea uita de toate... Insa, exista o exceptie: sanatatea organismului! Daca nu, sejurul de vis pe o plaja insorita se va transforma intr-un chin. Iata aici cateva piste pentru a repera si evita micile probleme de sanatate frecvente in timpul vacantei.

 

Boala cea mai frecventa intalnita in timpul vacantelor este diareea calatorului . Acesta diaree a turistului se declanseaza adesea la cateva zile dupa sosirea intr-o noua tara. Ea poate fi insotita de stari de greata, varsaturi, uneori febra si poate dura mai multe zile. In anumite cazuri, ea poate genera chiar deshidratarea organismului ceea ce obliga persoana in cauza sa ramana in pat.

Boala este extrem de frecvent intalnita la turistii din tari dezvoltate , dar riscul de a o contracta este redus daca se tine cont de cateva precautii alimentare. Englezii chiar au un dicton pentru acest lucru: „Cook it, boil it, peel it or forget it!’, care s-ar traduce in limba romana: „Gateste-le, fierbe-le, spala-le daca nu... uita-le!”. Mai precis, este vorba de fructe, legume, carne, oua... pe scurt toate alimentele pe care autohtonii le ingereaza fara probleme, dar care turistilor le poate crea probleme.

- Trebuie sa acordati atentie deosebita carnii. Ea trebuie foarte bine preparata, caci prin procesul de coacere sau fierbere se elimina majoritatea agentilor susceptibili sa cauzeze neplaceri.

- Fructele si legumele trebuie sa fie bine spalate si curatate, pentru a elimina un maximum de elemente nedorite.

- Optati intotdeuna pentru mancarurile gatite si servite fierbinti, daca nu exista riscul ca hrana preparata sa fie lasata in aer liber mai mult timp si de aici stiti ce urmeaza...

- Evitati produsele care ar putea fi congelate. Ele pot fi decongelate si recongelate pana in momentul sosirii in farfuria voastra, iar riscul de contaminare este mult mai mare.

- Spalati-va mainile cat mai des, cu precadere inainte si dupa masa.

- Daca stiti ca sunteti mai sensibili, un antibiotic preventiv prescris de medic si administrat pe o durata scurta va poate fi de ajutor.

- Atentie de unde beti apa, caci este mai periculoasa decat hrana. Printre afectiunile cele mai curente se intalneste ambiaza, care poate fi intestinala ( dureri abdominale foarte puternice, diarere, uneori cu sangerari) sau hepatica (dureri insuportabile in zona ficatului, febra ridicata).

Daca raul este deja facut...

Inca, mai puteti limita neplacerile! Inainte de toate, evitati deshidratarea band cat de multa apa puteti. Alegeti alimente precum orezul, care va usura tranzitul intestinal. Limitati si daca puteti eliminati consumul de fibre pe care le gasim in special in fructe si legume. In trusa medicala de vacanta trebuie sa aveti intotdeauna paracetamol , un medicament impotriva starii de greata si un antidiareic .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare