Boli

#vacanta #africa #savana #asigurare de sanatate #vaccin #paludism #febra #insecte

Vacanta fara riscuri, in Africa!

Africa de Sud este o tara minunata extrem de cautata in ultima perioada de vedetele sau de miliardarii de la noi din tara. Daca te intereseaza si pe tine o astfel de excursie pe Continentul Negru si vreti sa traiesti aventura vietii tale in timpul unei expeditii prin savana , atunci iata toate informatiile de care ai nevoie.

Pe cat de incitanta pare aceasta calatorie, pe atat de important si indispensabil este faptul ca trebuie sa tii cont de toate precautiile necesare pentru a evita o problema de sanatate care poate sa survina in timpul sejurului.

Recomandari inainte de plecare

Asigurare de sanatate: procura-ti o sanatate care sa acopere cheltuielile medicale si de asistenta, inclusiv cele de repatriere sanitara in cazul in care vei avea nevoie.

Vaccinuri recomandate: vaccinul diftero-tetano-poliomielitic, febra galbena, (la intrarea in tara vei avea nevoie de un certificat de vaccinare anti-malarie), febra tifoida, hepatitele A si B, turbare (vaccinul antirabic).

Medicamente si reteta medicala: sa ai mereu la tine medicamente de care consideri ca ai nevoie. Nu ezita sa-ti va faci o mica trusa farmaceutica inainte de plecare in care sa introduci medicamentele la care poti apela in caz de nevoie.

Riscurile de imbolnavire in Africa de Sud

Paludismul – este cea mai raspandita boala din lume, in special in tarile tropicale, din cauza infestarii cu hematozoare. O criza de paludism se manifesta intotdeauna cu acces de febra de 40-41 de grade Celsius urmata de o scadere a temperaturii, insotita de frisoane. De aceea, inainte de a pleca este indicat sa consulti un medic care sa iti prescrie un tratament medicamentos:

- fie pe baza de meflochina pe care trebuie sa o iei cu zece zile inainte de a pleca si sa o continui inca trei saptamani dupa intoarcere.

- fie pe baza de doxiciclina, pe care trebuie sa o iei cu o zi inainte de plecare si sa o continui inca patru saptamani dupa intoarcere.

Febra dengue – simptomele acestui virus sunt puseuri de febra, insotite de dureri puternice de cap . In aceasta situatie este contraindicat sa iei aspirina pentru ca risti sa declansezi o hemoragie. De preferat este paracetamolul.

Febra din valea Riftului – este o boala care face ravagii in Africa Orientala. Simptomele acestui virus sunt puseuri de febra, dureri de cap, varsaturi, dureri dorsale.

Boli cauzate de apa nepotabila si de o igiena precara

Riscul cel mai frecvent pentru o persoana care merge in Africa este diareea calatorului , care se declanseaza foarte usor in momentul in care se bea apa dintr-o sursa infestata si bineinteles daca nu se tine cont de regulile elementare de igiena (spalatul pe maini dupa toaleta si inainte de fiecare masa, spalarea fructelor si legumelor etc). De asemenea, exista riscul de a contracta virusul hepatitei A si cel al febrei tifoide.

Recomandari la fata locului

- Este recomandat sa te protejezi impotriva ciupiturilor de insecte cu ajutorul insecticidelor, spray-urilor repulsive, unguentelor speciale. Mai mult decat atat, dupa caderea serii poarta haine care sa iti acopere bratele si picioarele.

- Chiar daca apa de la robinet este potabila in marile orase, este indicat sa bei numai apa imbuteliata. De asemenea, evita sa mananci carne si peste insuficient gatit, congelat sau produse lactate nepasteurizate. Important de retinut este faptul ca inainte de masa trebuie sa iti speli corespunzator mainile, cu apa si sapun.

- Deoarece climatul din Africa de Sud este in principal cald si uscat, trebuie sa bei multa apa si sa te protejei de soare.

- Utilizarea prezervativului este indispensabila pentru a te proteja impotriva bolilor cu transmitere sexuala. De asemenea, refuza sa fii ingrijit medical fara material de unica folosinta si nu incerca sa iti faci tatuaje sau piercing-uri.

- Nu este indicat sa mergi cu picioarele goale pe nisip sau pe sol umed si nu inota in ape statatoare caci exista riscul sa contractezi paraziti.

- Nu atinge animalele pe care le intalnesti in timpul expeditiei prin savana de exemplu pentru ca exista riscul sa te imbolnavesti de turbare.

 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului