Ce alimente nu trebuie sa consumi cu 24 de ore inainte de efectuarea analizelor
Grasimi de orice fel
Alimentele bogate in grasimi, pot influenta negativ rezultatele analizelor de colesterol si trigliceride, deoarece acestea duc la cresterea nivelului de lipide din sange. Astfel, este important sa nu consumi alimente prajite, fast-food, carne grasa, lactate integrale (mai ales unt si smantana), alimente procesate (mezeluri), etc.
Carne rosie
Consumuld e carne rosie poate influenta negativ analizele pentru functia renala si nivelul de acid uric din sange. Carnea rosie duce la cresterea valorilor de creatinina si de acid uric din sange, ducand la o interpretare gresita a analizelor.
Produse lactate
Daca urmeaza sa faci un teste de intoleranta la lactoza sau analize pentru alte afectiuni gastrointestinale este important sa nu consumi niciun produs care contine lactate cu minim 24 de ore inainte, pentru a nu influenta rezultatelele.
Alimente bogate in fibre
Poata parea ciudat, deoarece fibrele sunt esentiale pentru o dieta sanatoasa. Cu toate acestea, consumul excesiv de fibre duce la influentarea analizelor pentru sistemul digestiv. Prin urmare, cu 24 de ore inainte de efectuarea analizelor trebuie sa reduci consumul de fibre care provin din leguminoase (fasole, naut, linte, etc), cereale integrale, fructe si legume crude.
Zahar
Zaharul (fie ca ese zahar pur, miere sau sirop de artar/agave) duce la afectarea nivelului de glucoza din sange, ceea ce va afecta reultatele testelor pentru diabet si prediabet. Prin urmare cu minim 24 de ore inainte de analize, evita consumul de dulciuri si bauturi dulci.
Cofeina
Cofeina (indiferent ca provine din cafea, ceai negru/verde, sau ciocolata) poate avea un impact major asupra ritmului cardiac si tensiunii arteriale, influentand astfel rezultatele analizelor cardiologice.
Alcool
Consumul de alcool duce la afectarea rezultatelor mai multor analize, dar mai ales a celor pentru functia hepatica si a testelor de glucoza.