Boli

#depresie romani #simptome depresie #depresie copii #depresie #cauze depresie

Un roman din 10 sufera de depresie. Care sunt cauzele moderne

La 1 octombrie este marcata Ziua europeana Anti-depresie! In Romania pare a fi Ziua Depresiei, in conditiile in care peste peste 2 milioane de romani sunt depresivi, iar numarul este in crestere. La nivel mondial, depresia afecteaza peste 350 de milioane de persoane, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

In Europa, aproximativ 50 de milioane de oameni sufera, la un moment dat, in viata, de depresie. Si in Romania, peste 12% dintre romani trec printr-un asemenea episod.

Pe langa factorii genetici, biologici, psihologici sau de mediu, factorii declansatori la ora actuala sunt dicultatile economice, somajul, catastrofele si conflictele sunt factorii declansatori ai depresiei.

Afecteaza din ce in ce mai multi tineri!

Depresia este mult mai intalnita si in randul tinerilor fata de cei din generatiile trecute

“Tinerii de azi se confrunta cu efectul unei rate crescute a divorturilor, cu efectul plecarii parintilor la munca in strainatate, cu incercarea aproape disperata cateodata de a fi la inaltimea cerintelor societatii de consum - haine de firma, telefoane destepte, tot ce acum este apreciat si inainte nici macar nu exista”, afirma psihologul Mihaela Sarbu, presedintele Centrului de consiliere si educare pentru sanatate, scrie libertatea.ro.

Depresia poate sa apara din copilarie sau adolescenta. De altfel, 50% dintre tulburarile psihice isi au debutul inainte de varsta de 18 ani.

Cum se manifesta

Simptomele depresiei sunt: sentimentul pregnant de neajutorare si lipsa oricarei sperante, tulburari ale somnului (insomnii sau reprize prelungite de somn), izolare si retragere din activitatile sociale, pierderea interesului pentru hobby-uri, dificultati de concentrare si de indeplinire a sarcinilor, atitudine negativa catre propria persoana (sentimentul de dezgust de sine), scaderea motivatiei intrinseci, sentimente de culpabilitate, stare de oboseala cronica, variatii ale greutatii corporale (prin modificarea apetitului - cel afectat mananca in exces sau foarte putin spre deloc), scaderea rezistentei sistemului imunitar, ganduri negre care pot merge pana la declansarea unor tentative suicidare.

Netratata la timp, depresia poate duce la sinucidere, iar anual numarul persoanelor care au ales sa-si puna capat zilelor ajunge la un milion, in lume. In acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarma si considera ca un tratament aplicat din timp poate opri boala sa escaladeze in forma sa cea mai grava - dorinta de sinucidere sau chiar sinuciderea.

Sursa foto: Hepta

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare