Boli

# tratamente cancer san #cancer san

Un nou tratament promite reducerea semnificativa a riscului de deces in cazul unui tip agresiv de cancer la san

O echipa de cercetatori a prezentat recent rezultatele unui tratament inovator care ar putea schimba complet abordarea in cazul pacientelor diagnosticate cu cancer mamar HER2-pozitiv, o forma agresiva si dificil de tratat. Conform datelor obtinute, noua terapie reduce cu aproape 50% riscul de evolutie a bolii si de deces.

Progrese notabile in lupta cu HER2-pozitiv, o forma agresiva de cancer

Specialistii si-au prezentat concluziile in cadrul intalnirii anuale a Societatii Americane de Oncologie Clinica. Cercetarea vizeaza un tip de cancer care afecteaza intre 15 si 20% dintre femeile diagnosticate cu cancer mamar si este alimentat de activitatea excesiva a genei HER2, responsabila pentru dezvoltarea accelerata a celulelor canceroase.

Pana acum, optiunile de tratament pentru pacientele aflate in stadiu metastatic erau limitate, iar speranta medie de viata nu depasea cinci ani. Noul tratament propus, insa, vine cu o abordare diferita: foloseste un medicament numit T-DXd, o combinatie intre un anticorp si chimioterapie, care tinteste direct celulele canceroase.

„S-a observat o ameliorare evidenta a starii pacientelor. Aproape am dublat durata in care boala a putut fi tinuta sub control”, a declarat Sara Tolaney, directoarea diviziei de oncologie mamară din cadrul Institutului Dana-Farber din Boston.

Tratament „inteligent” si rezultate incurajatoare

Noul protocol functioneaza printr-un mecanism pe care specialistii l-au denumit „bomba inteligenta”. Practic, medicamentul se leaga de celula bolnava si elibereaza chimioterapia direct acolo unde este nevoie, protejand astfel tesuturile sanatoase.

„Este o forma tintita de tratament. Cred ca astfel putem creste eficienta terapiei si reduce toxicitatea”, a explicat Tolaney.

Cele mai frecvente efecte secundare au fost greata, diareea si scaderea numarului de globule rosii. In cazuri rare, au aparut si leziuni pulmonare.

Intr-un studiu clinic cu aproape 800 de paciente, jumatate au primit noua combinatie T-DXd + Pertuzumab, iar restul au urmat tratamentul standard. Dupa doi ani si jumatate, s-a observat ca riscul de progresie sau deces a scazut cu 44% in grupul tratat cu noul protocol. Mai mult, cancerul a disparut complet la 15% dintre femeile tratate cu T-DXd, comparativ cu doar 8,5% din cele care au urmat tratamentul clasic.

Etapa urmatoare: aprobarea oficiala si extinderea studiilor

Durata in care boala nu a revenit sau nu s-a agravat a fost de 40,7 luni pentru pacientele care au primit noul tratament, fata de 26,9 luni in grupul clasic. Specialistii spera ca aceste rezultate vor convinge autoritatile de reglementare sa aprobe rapid utilizarea noii terapii.

„Vom trimite datele catre agentiile de reglementare, inclusiv catre FDA. In paralel, ne dorim sa intelegem daca durata tratamentului poate fi redusa pentru cele care intra in remisiune completa”, a mai spus Tolaney.

Aceste descoperiri pot deschide o noua era in tratarea cancerului mamar HER2-pozitiv si aduc o speranta reala pacientelor din intreaga lume.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare