Boli

#ulcer gastric #cancer #cancer stomac #cauze cancer #boli stomac

Ulcerul gastric conduce la cancer?

Ulcerul gastric, acea rana care se dezvolta la nivelul peretilor stomacului, poate fi vinovat de aparitia cancerului. Ulcerul, la randul sau, este provocat de bacteria Helicobacter Pylori. Acesta din urma determina modificari ale ADN-ul si dauneaza celulelor de la nivelul stomacului.

O infectia a stomacului provocata de Helicobacter Pylori este foarte greu de tratat, asa ca modificarile celulelor sunt inevitabile. Medicii sustin ca infectia netratata cu Helicobacter Pylori duce la inflamatia cronica a stomacului si, astfel, la aparitia cancerului de stomac.

Tesutul gastric este deteriorat si este ulterior inlocuit cu tesut fibros. Aceasta modificare mareste riscul de aparitia a cancerului.

Din pacate, bacteria Helicolbacter Pylori, care colonizeaza intestinele intr-un timp foarte scurt, se trateaza extrem de greu. Tratamentele existente in acest moment dau rezultate in foarte putine cazuri, desi sunt pe baza de antibiotice, care dureaza uneori chiar si trei saptamani.

Pentru diagnosticarea bacteriei Helicobacter Pylori sunt necesare analize de sange, insa analizele de scaun sunt cele mai concludente. Dupa eliminarea bacteriei, se va incepe tratamentul pentru ulcer, insa este foarte important sa se tina si un regim alimentar foarte strict (fara prajeli, muraturi, citrice etc.)

Atentie! Ulcerul gastric care nu raspunde la niciun fel de tratament poate fi, de fapt, cancer gastric. Asadar, daca nu reusesti sa tratezi ulcerul, se recomanda sa te supui unor analize mai amanuntite.

Riscul de cancer la nivelul stomacului este favorizat de factori precum:
 

  • tutunul;
  • consumul de alcool;
  • alimentatia nesanatoasa (produsele bogate in sare, zahar, cele afumate etc);
  •  factori genetici etc.


Pentru prevenirea cancerului la stomac, medicii recomanda sa nu folosesti niciodata prea multa aspirina sau medicamente antiinflamatoare. Acestea reduc capacitatea stomacului de a produce un mucus protector si accelereaza productia de acid in stomac. Medicamentele antiinflamatoare reduc fluxul de sange la nivelul stomacului si diminueaza capacitatea organismului de a repara celulele deteriorate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare