Boli

#varice #tromboza venoasa #tromboflebita #tromboza #cheag sange

Tromboza venoasa sau tromboflebita

Tromboflebita sau tromboza venoasa se manifesta prin formarea unui cheag in interiorul sistemului circulator. De cele mai multe ori acest lucru se intampla de obicei atunci cand o persoana are o perioada indelunga de repaus sau chiar din cauna unot tulburari congenitale. Tromboflebita este o afectiune destul de periculoase - cheagul de poate extinge rapid si poate duce astfel la blocarea circulatiei sanguine.

Cauzele tromboflebitei


O perioada mai lunga de repaus la pat , un membru pus in gips sau tulburarile congenitale sunt lucruri care pot provoca aparitia tromboflebitei. De asemenea, compresiunea unei vene (cum ar fi in cazul femeilor aflate la sfarsitul sarcinii) sau dupa un zbor indelung, poate provoca aparitia trombozei venoase.

In general lezarea vaselor de sange poate provoca aparitia trombozei venoase. Acest lucru poate fi facut in urma unor procedee chirurgicale sau traumatisme. Pe de cealalta parte, cancerul sau anumite afectiuni ereditare pot aduce modificati in compozitia sangelui si pot forma astfel tromboza venoasa profunda.

Totodata, exista si o serie de factori de risc, printre care sarcina, varsta inaintata, paralizia, fumatul si anumite afectiuni (varice venoase, infarct miocardic, insuficienta cardiaca sau accident vascular cerebral).
 

Simptomele tromboflebitei


Trei dintre simptomele cele mai clare ale tromboflebitei sunt durerea locala, marirea in volum a zonei si cresterea temperaturii din zona respective. De asemenea, inrosirea tegumentelor reprezinta un alt semn al tromboflebitei. Totusi, inainte de orice diagnosticare concreta trebuie realizat un set de analize de sange.
 

Tratamentul tromboflebitei


Tratamentul se face de cele mai multe ori pentru a preveni cresterea in dimensiune a trombului su pentru a impiedica dezvoltare sindromului post-trombotic (afectiune care provoaca durere, edeme si rani la nivelul membrului afectat).

De obicei tratamentul consta in medicamente anti-coagulante (uneori administrate prin injectare ). Acesta dureaza intre 3 si 6 luni, in functie de gravitatea afectiunii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului