In sezonul rece, in special in apropierea sarbatorilor de Craciun, trichineloza este una dintre cele mai de temut afectiuni. Cauzata de infectia cu viermii Trichinella spiralis , aceasta afectiune provoaca simptome severe.
In cazuri severe, trichineloza poate duce la complicatii neurologice si cardiace. Varsta pacientului si cantitatea de carne consumata sunt alti factori de risc pentru trichineloza.
Pentru a preveni aceasta boala parazitara este indicat sa nu consumam carne infestata si sa mergem de urgenta la spital atunci cand ne confruntam cu simptome neobisnuite.
Ce este trichineloza
Trichineloza este o boala parazitara, care se transmite de la animale la om. Este produsa de un vierme, Trichinella spiralis, care se dezvolta in special la animalele din preajma locuintelor umane precum porci, soareci, sobolani, caini sau pisici.
In special porcinele sunt principala sursa a infectiei cu trichineloza. La om, aceasta infectie se transmite prin consumul de carne de porc infestata, insuficient fiarta sau fripta.
Astfel, larvele vii care se gasesc in carnea de porc ajung in tubul digestiv unde in decurs de 7 zile se transforma in viermi adulti. Viermii masculi sunt eliberati din intestin imediat dupa feritlizare, insa femelele se fixeaza pe mucoasa intestinala unde depun peste 1000 de larve.
Larvele ajung apoi in sange, de unde sunt transportate catre diferite tesuturi, in special catre musculatura scheletului.
Simptomele trichinelozei
In functie de cantitatea consumata, carnea infestata cu Trichinella spiralis poate duce la diverse simptome. In cele mai usoare cazuri, aceasta infectie nu se manifesta. Persoanele care au consumat insa cantitati mari de carne infestata se pot confrunta cu simptome severe.
Printre simptomele trichinelozei se numara:
- diaree;
- constipatie;
- anorexie;
- slabiciune;
- respiratie ingreunata;
- disconfort abdominal;
- greata;
- voma;
- febra;
- dureri musculare .
Simptomele trichinelozei apar de obicei dupa o saptamana si pot tine intre 2 - 7 zile. In cazuri grave, simptomele pot persista mai multe saptamani.
In unele cazuri pot aparea si complicatii neurologice si cardiace, in functie de varsta pacientilor si de cantitatea de carne consumata.
Cum se trateaza trichineloza
Trichineloga la oameni se trateaza cu diverse medicamente, insa eficacitatea acestor medicamente depinde de depistarea la timp a infectiei.
De obicei, medicamentele trebuie administrate in prima saptamana de la consumul de carne infestata.
Masuri de prevenire a trichinelozei
Pentru a preveni infestarea cu trichineloza este indicat sa urmam cateva reguli:
- carnea de porc trebuie analizata de un medic veterinar ;
- daca sunt taiati mai multi porci dintr-un cotet, trebuie verificata carnea tuturor;
- examenul trichineloscopic este obligatoriu si pentru carnea de mistret, urs si nutrie;
- carnea trebuie bine pregatita termiic, la temperaturi de peste 75 de grade Celsius, pentru cel putin 15 secunde;
-
carnea de porc trebuie pastrata taiata in felii inguste, timp de 20 de zile la temperaturi de - 15 grade Celsius.