Boli

# prevenire boli hemoroidale #boli hemoroidale #boli #tratament

Tratamentul si prevenirea bolii hemoroidale

Boala hemoroidala sau cum este mai bine cunoscuta, sub denumirea de hemoroizi, afecteaza in special persoanele trecute de 50 ani, la momentul actual mai mult de jumatate din aceasta categorie de varsta prezentand diferite forme ale afectiunii.

Din punct de vedere medical, exista 3 stadii ale hemoroizilor, fiecare avand nevoie de un tratament distinct. Daca in primele 2 stadii starea hemoroizilor nu este grava si se poate trata sau mentine sub control cu ajutorul alimentatiei si unguentelor, in cazul celui de-al treila stadiu se impune interventia chirurgicala, cu numeroase riscuri si destul de neplacuta pentru pacient.

De aceea, este bine care hemoroizii sa fie depistati inca din primele faze de manifestare, pentru a stii ce schimbari sunt necesare in stilul de viata, astfel incat boala sa nu avanseze in stadii mult mai grave. De obicei primul lucru recomandat in cazul in care suferi de forme usoare de hemoroizi este sa eviti pe cat posibil sedentarismul. Statul mult timp jos, lipsa de miscare sunt factori care influenteaza enorm stadiul de evolutie al hemoroizilor, deoarece exista constant o presiune la nivelul venelor din canalul rectului si astfel acestea se inflameaza rapid si pot duce, in cazuri mai grave, la sangerari.

Azi vom vorbi despre principalele cauze si simptome ale hemorozilor, despre semnele care ar trebui sa-ti dea de gandit si te pot trimite la medic, dar si despre metodele de tratare conventionale si naturiste a bolii hemoroidale.

Cauzele si simptomele hemoroizilor

Dupa cum am aflat mai devreme, una dintre principalele cauze ale hemoroizilor este stilul de viata sedentar, orele in sir petrecute pe scaun, lipsa miscarii fizice, cel putin 30 minute pe zi. Nu este nevoie de exercitii fizice complicate, ci pur si simplu de activitati care iti fac placere, cum ar fi plimbarile in parc, inotul, alergatul usor, diferite sporturi. Astfel, se mentine constant fluxul sanguin, nu se mai exercita o presiune constanta la nivelul rectului, iar venele din acea zona nu mai sunt expuse riscului de dilatare si inflamare.

Un alt aspect important atunci cand vine vorba de hemoroizi este evitarea pe cat posibila a constipatiei. Acest lucru poate dauna extrem de grav hemoroizilor aflati in stadiile incipiente, fiind un factor de risc pentru producerea de sangerari, durere si cresterea in dimensiune a acestora. in aces sens se recomanda o atentie mai mare acordata dietei zilnice, care ar trebui sa includa o cantitate suficienta de fibre, prin consumul des de cereale integrale, fructe, legume, crude sau uscate.

De asemenea, numeroase femei insarcinate s-au confruntat cu aparitia hemoroizilor, din cauza presiune exercitate de sarcina, fiind de cele mai multe ori forme usoare ale afectiunii, care dupa nastere se pot trata sau mentine sub control cu un stil de viata adecvat. La fel se intampla si in cazul in care obisnuiesti sa ridici des greutati foarte mari sau faci eforturi fizice intense, fiind vorba de aceiasi presiune exercitata la nivelul venelor din peretele rectului. Daca vei intra pe adiohemoroizi.ro vei afla mult mai multe despre cauzele hemoroizilor si vei descoperi numeroase informatii utile cu privire la consultatii de specialitate, tratament si prevenire.

In cazul in care nu esti sigur ca suferi de boala hemoroidala, iata care sunt principalele simptome:

  • Pruritul, senzatie de mancarime care apare mai ales la defecare si in momentul cand stai foarte mult in sezut.
  • Durere la nivelul rectului atunci cand stai jos si o senzatie generala de disconfort in acea zona.
  • Durere in timpul defecarii si in cazuri mai grave, sangerare.
  • Puroi la nivelul anusului.
  • Fisuri anale care provoaca sangerari grave, in stadiile avansate ale hemoroizilor.

Tratamentul conventional si vizita la medic

Tratarea cu medicamente a hemoroizilor este recomandata in special in stadiul de avansare medie a bolii, atunci cand se intensifica senzatia de prurit, disconfortul si apare sangerarea tot mai des in timpul defecarii. in acest caz se indica folosirea unor unguente speciale cu efecte antiinflamator, cu rol de calmare a zonei iritate si de mentinere sub control a dilatarii venelelor peretului rectal. Tototdata, in situatia in care nu reusesti sa tratezi constipatia cu ajutorul alimentatiei, se pot utiliza, la sfatul medicului, diferite laxative, pentru restabilirea tranzitului intestinal. Chiar daca pare o metoda la indemana, utilizarea de laxative trebuie realizata ca ultima metoda, nefiind benefice pentru tractul gastrointestial, utilizate prea des.

Daca observi ca hemoroizii devin deja vizibili la nivelul anusului, tind sa creasca in dimensiune si durerea este din ce in ce mai mare este indicat sa te programezi la un medic proctolog. Acesta va realiza consultul specific de anuscopie, unde va inregistra toate semnalmentele care pot sa indice sau nu o tromboza hemoroidala sau alte forme mult mai grave. Pentru a afla mai multe despre vizita la medicul proctolog, cand este momentul sa apelezi la ajutor medical si care sunt tratamentele clasice pentru hemoroizi, aici vei gasi toate informatiile de care ai nevoie.

Tratarea acasa a hemoroizilor prin metode naturale

In cazul formelor incipiente ale hemoroizilor se pot aplica tratamente naturale, fara efecte adverse si cu putere mare de refacere a zonei afectate. Se recomanda baile calde de sezut si o igiena mai atenta, cu spalarea dupa fiecare scaun, pentru a mentine zona rectului curata si lipsita de microbi care pot sa agraveze inflamatia si sa favorizeze pruritul.

Pentru calmarea senzatiei de mancarime poti aplica local un unguent de galbenele, care actioneaza bland si ajuta, in acelasi timp, la refacerea tesuturilor afecate. La fel de utila este si coada soricelului, care sub forma de ceai pot fi aplicate comprese la nivelul rectului. Daca inflamatia tinde sa se agraveze si nu trece de la sine se pot pune comprese cu gheata pentru reducerea rapida a umflaturilor si durerilor.

Ceaiurile sunt la fel de utile consumate ca atare, in special cele destinate combaterii constipatiei, pentru reglarea tranzitului intestinal si pentru sanatatea sistemului digestiv (coada-soricelului, radacina de lemn, soc, musetel, ghimbir, cicoare). Gasesti pe AdioHemoroizi o selectie a celor mai bune unguente pe baza de plante si multe alte remedii naturale (pulbere, supozitoare, creme si suplimente) care te ajuta sa previi si sa tratezi la timp hemoroizii.

Concluzie

Hemoroizii nu reprezinta un pericol pentru sanatate daca sunt depistati la timp si tratati corespunzator. In stadiile incipiente simptomele nu sunt deranjante, iar tratamentele naturiste te pot ajuta sa reduci din inflamatie si din dimensiunea hemoroizilor.

Tratamentul medical si vizita la medic este obligatorie atunci cand hemoroizii apar la suparafata, sunt extrem de durerosi si produc cu usurinta sangerarea la nivelul anusului. Interventia chirugicala este ultima varianta, in cazuri extreme, fiind o procedura destul de neplacuta. Astfel este bine sa acorzi o atentie sporita alimentatiei, pentru evitarea constipatiei, sa faci cat mai multa miscare fizica zilnic si sa eviti efortul fizic intens si ridicarea de greutati.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare