Boli

#hemoroizi #constipatie #tratament

Tratamentul pentru hemoroizi

Hemoroizii constituie una dintre bolile cel mai des intalnite din lumea intreaga si afecteaza deopotriva femeile si barbatii. Hemoroizii sunt  vene inflamate, localizate in jurul anusului. Acestia pot fi durerosi, de cele mai multe ori foarte deranjanti si pot provoca sangerari . Se pare ca intre 50% si 75% din populatie prezinta diverse simptome ale aparitiei hemoroizilor intr-un anumit moment din viata.

In functie de localizare , hemoroizii sunt de doua tipuri:

  • interni: care se formeaza in partea interna a rectului si in jurul canalului anal. Acestia nu sunt vizibili insa sunt destul de gravi pentru ca se intind si pot deveni externi. De obicei, acestia nu sunt durerosi insa pot cauza sangerari.
  • Hemoroizi externi: care apar in partea exterioara a canalului anal. Acestia sunt frecvent foarte durerosi, in special cand dimensiunea lor creste, deoarece pielea care ii acopera este foarte sensibila. De cele mai multe ori, consumul de alcool si mancarea picanta pot provoca aparitia hemoragiilor si a altor complicatii.

 

Cauzele aparitiei hemoroizilor

 

Majoritatea oamenilor pot prezenta simptomele hemoroizilor intr-un anumit moment al vietii. Numeroase cauze pot avea o influenta majora asupra dezvoltarii hemoroizilor. In cele mai multe cazuri, motivul direct legat de imbolnavire este constipatia si sedentarismul. Iata si celelalte cauze care pot declansa aparitia hemoroizilor:

  • Obiceiul gresit de a amana mersul la toaleta, desi organismul necesita acest lucru. Ulterior acestei situatii, un efort prea mare comprima venele hemoroidale;
  • Cazurile grave de diaree pot de asemenea provoca aparitia hemoroizilor, din cauza aparitiei iritatiilor;
  • Factorii ereditari. Daca parintii sau bunicii au suferit de varice exista posibilitatea ca tu sa suferi de aceasta afectiune;
  • Sarcina este de asemenea o perioada in care hemoroizii pot aparea. Cu cat sarcina avanseaza, cu atat presiunea creste asupra venelor din zona genitala, facand dificila circulatia sangvina;
  • Cresterea in greutate pe o perioada scurta de timp poate favoriza aparitia hemoroizilor.

 

Stabilirea diagnosticului

 

Problemele hemoroidale apar si dispar in general rapid, insa daca problema persista sau se agraveaza, adica daca apar sangerari, este recomandat sa consulti cat mai repede un medic. Daca sangerarile persista este necesara efectuarea unui set de analize pentru a verifica riscul unei anemii. Sangerarea rectala este simptomul cel mai frecvent in ceea ce priveste hemoroizii interni, dar si a tumorilor colonului sau ale rectului.

 

Cum se trateaza hemoroizii

 

  • Tratament medicamentos

Pentru a indeparta crizele hemoroidale, specialistul iti va prescrie un tratament in functie de rezultatele consultului medical. Daca simptomele nu sunt foarte grave, administrarea unor tonice venoase (medicamente flebotonice) vor reduce inflamatia.

De cele mai multe ori, tratamentul pe cale orala este asociat cu tratamentul local pe baza de unguente sau supozitoare. Daca hemoroizii devin deranjanti si durerosi, iar crizele nu cedeaza in urma tratamentului medical, medicul poate efectua o mica incizie sub anestezie locala. Durerea va disparea instant.

  • Ligatura elastica

Ligatura elastica este un tratament instrumental care se adreseaza hemoroizilor interni, nu foarte voluminosi. Aceasta interventie se bazeaza pe aspirarea hemoroidului intr-un tub de sticla sau metal si plasarea unui inel elastic strangulant. Aceasta metoda este uneori combinata cu crioterapia (terapia prin inghet), destul de dureroasa si cu indicatii limitate. Laserul, rapid si putin dureros, nu se utilizeaza decat in cazul hemoroizilor externi.

  • Interventia chirugicala

In cazul persoanelor (aproximativ 10%) care sufera de puseuri hemoroidale dureroase recidivante in ciuda tratamentelor medicale si instrumentale, singura solutie ramane interventia chirurgicala.

Exista doua metode chirurgicale. Metoda traditionala consta in taierea „pachetului hemoroidal” si aplicarea atat in cazul hemoroizilor externi, cat si interni. Durata de spitalizare este de 3-5 zile, iar perioada postoperatorie este destul de dureroasa.

De cativa ani, o noua metoda chirugicala denumita anopexie (rezectie intrarectala) se practica in Europa. Aceasta interventie se aplica doar in cazul hemoroizilor interni si consta in indepartarea „pachetului hemoroidal” care iese din anus, insa prin impingerea lor in rect cu ajutorul unei agrafe circulare.

Aceasta interventie nu lezeaza sfincterul anal si nu lasa plagi. Agrafa cade singura dupa aproximativ o luna de zile. Aceasta interventie chirugicala dureaza aproximativ 50 de minute, cu o spitalizare de 24-30 de ore. Urmarile postoperatorii sunt destul de simple: apar foarte putine dureri si nu este nevoie de ingrijiri speciale zilnice.

Sursa foto : constipation.comprendrechoisir.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului