Boli

#tratament #boli #chlamydia # tratament chlamydia

Tratamentul pentru chlamydia: Cat este de important

Chlamydia, o infectie transmisa pe cale sexuala, adesea nu prezinta simptome, fapt determina frecvent amanarea tratamentului. Netratata, aceasta infectie poate duce la numeroase complicatii, atat pentru cei doi parteneri, cat si pentru fat. Afla mai jos ce trebuie sa stii despre infectia cu chlamydia si tratarea sa!


Ce este chlamydia

Infectia cu chlamydia sau clamidioza este o boala transmisa sexual, extrem de raspandita. Afecteaza atat barbatii, cat si femeile, si apare la orice varsta, insa este mai des intalnita in randul femeilor tinere. Nu este dificil de tratat, insa adesea este asimptomatica.


Simptomele infectiei cu chlamydia

Adesea, stadiile incipiente ale infectiei cu chlamydia nu prezinta simptome. Insa, atunci cand exista simptome, acestea apar de obicei la 2 - 3 saptamani de la contaminare. Printre semnele infectiei cu chlamydia se numara:

  • dureri la urinare
  • dureri abdominale
  • secretii vaginale suspecte
  • dureri in timpul actului sexual
  • dureri testiculare


Cauzele infectiei cu chlamydia

Chlamydia este cauzata de o bacterie care este raspandita prin contact sexual. Este de asemenea posibil ca infectia cu chlamydia sa fie transmisa de la mama la fat in timpul nasterii, ceea ce poate cauza pneumonie si infectii ale ochilor la nou-nascut.


Complicatiile infectiei cu chlamydia

Infectia cu chlamydia este asociata cu alte boli transmise pe cale sexuala, afectiuni inflamatorii ale pelvisului, infectii ale testiculelor, infectii ale prostatei sau infertilitate.


Cum se trateaza chlamydia

Infectia cu chlamydia este tratata foarte eficient cu antibiotice. Exista mai mlte variante de tratament, fie o singura doza de antibiotic, fie mai multe doze pe zi, timp de 5 - 10 zile. In majoritatea cazurilor, infectia se vindeca in decurs de 1 - 2 saptamani.

Pe durata tratamentului, pacientul trebuie sa se abtina de la sex. In plus, si partenerul sexual trebuie sa urmeze tratamentul, chiar daca nu prezinta simptome. De asemenea, ambii parteneri trebuie sa inceapa si sa termine tratamentul in acelasi timp, pentru a se asigura ca toate bacteriile de chlamydia au fost eliminate.

Printre antibioticele administrate pentru tratatarea infectiei cu chlamydia se numara:

Azitromicina. Acest antibiotic este administat intr-o singura doza, care actioneaza rapid si elimina toate bacteriile din organism, in decurs de 5 - 7 zile.

Doxiciclina. Este un antiobiotic ieftin care trebuie administrat regulat timp de 1 - 2 saptamani. Tabletele trebuie luate de doua ori pe zi, la aceeasi ora.

Eritromicina. Antibioticul este prescris de obicei femeilor insarcinate care sufera de clamidioza.


Efectele secundare ale tratamentului pentru chlamydia

Antibioticele folosite in tratamentul infectiei cu chlamydia au numeroase efecte secundare. Pe langa deranjamentele stomacale, antibioticele de mai sus pot interveni si in absorbtia contraceptivelor.

Astfel, in timpul tratamentului pentru clamidioza, este indicat sa eviti contactele sexuale, insa este important sa urmezi in continuare tratamentul cu anticonceptionale si sa folosesti alte metode de contraceptie cel putin 7 zile dupa incheierea tratamentului.

Persoanele care urmeaza tratamente cu doxicilina trebuie sa evite expunerea la soare, deoarece aceasta poate declansa iritatii severe pe piele.

Sursa foto: mirror.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare