Boli

#tratamente recomandate #alergie ambrozie #alergii

Tratamente recomandate pentru alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie, intalnita la multe persoane, se manifesta spre sfarsitul verii si in prima jumatate a toamnei, atunci cand polenul plantei se gaseste in aer. Ambrozia este o planta erbacee care creste in zonele uscate, spre periferia oraselor, dar al carei polen se raspandeste peste tot. Alergia la ambrozie se manifesta prin stranut, nas infundat, secretii nazale, mancarimi la nivelul nasului, ochilor si in gat si iritatie in gat. Desi acestea sunt simptome comune cu ale altor tipuri de alergii, doar medicul poate stabili diagnosticul corect, in urma investigatiilor de alergologie si imunologie. Dupa stabilirea diagnosticului, acesta iti va recomanda un tip de tratament, in functie de severitatea alergiei si alte particularitati ale pacientului. Iata care sunt metodele prin care se poate tine sub control alergia la ambrozie. 

 

Medicatie

Desi nu trateaza alergia, substantele farmacologice ajuta la controlul simptomatologiei acesteia. Medicul iti va recomanda unul sau mai multe produse farmacologice dintre urmatoarele:

Antihistaminice orale. Acestea scad nivelul de histamina din corp. Histamina este produsa in exces ca reactie a sistemului imun impotriva polenului de ambrozie, pe care il considera un intrus si incearca sa il indeparteze. Nivelul ridicat de histamina duce la aparitia simptomelor alergice.

  • Decongestionante nazale (cu administrare orala sau nazala, sub forma de spray) – cum ar fi pseudoefedrina sau oximetazolina.
  • Corticosteroizi nazali (cu administrare nazala, sub forma de spray) – cum ar fi cei pe baza de fluticazona.
  • Medicamente orale care asociaza doua tipuri de substante farmacologice din cele amintite, cum ar fi un antihistaminic si un decongestionant.  

Imunoterapie

Imunoterapia alergen sau vaccinul antialergic reprezinta un tip de terapie prin care organismul este desensibilizat, astfel incat o alergie dispare pe o anumita perioada de timp (luni sau ani). Imunoterapia sau vaccinul impotriva alergiei la ambrozie se face sub doua forme:

  • subcutanat – prin injectare;
  • sublingual – un comprimat care se dizolva sub limba.

Imunoterapia presupune administrarea graduala a alergenului, pana la atingerea unei doze constante. Imunoterapia dureaza 3-6 luni, fiind necesara apoi administrarea mai rara a dozelor (la fiecare 2 sau 4 saptamani). Mecanismul prin care actioneaza imunoterapia este cel de reducere a sensibilitatii organismului la alergen, ceea ce duce la ameliorarea simptomatologiei. 

Modificari ale stilului de viata

Exista si alte metode prin care se poate tine sub control alergia la ambrozie:

  • Foloseste un purificator de aer cu filtru HEPA, pentru eliminarea polenului care ajunge in casa cand fereastra este deschisa.
  • Spala-ti hainele si parul imediat ce intri in casa – in lunile in care nivelul de polen este ridicat, este important sa indepartezi pe cat posibil urmele de polen de pe haine si din par.
  • Iesi din casa doar in zilele in care nivelul de polen din aer este scazut. Poti afla informatii despre nivelul de polen de ambrozie din aer urmarind prognoza pentru polen.
  • Spala mai des lenjeria de pat.
  • Foloseste mai des aspiratorul si opteaza pentru unul cu filtru HEPA.
  • Evita iesitul din casa la orele diminetii, deoarece in aceasta parte a zilei nivelul de polen este mai ridicat.
  • Curata blana si labutele animalului de companie dupa ce acesta intra in casa.
  • Unele alimente contin compusi asemanatori celor din ambrozie, motiv pentru care acestea ar putea agrava simptomatologia. Evita, asadar, pe durata alergiei: banane, musetel, echinaceea, pepene rosu si galben, dovlecel, castraveti.

Asadar, alergia la ambrozie necesita tratament prescris de medic, precum si unele modificari ale obiceiurilor zilnice. Adreseaza-te medicului pentru un tratament adecvat si evita administrarea medicamentelor fara recomandarea acestuia.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului