O tanara din China, in varsta de 25 de ani, este prima pacienta cu diabet zaharat de tip 1 din lume care a primit un transplant din celulele responsabile de producerea insulinei, create cu ajutorul celulelor stem obtinute prin reprogramarea celulelor propriului corp.
Operatia s-a dovedit a fi un succes deoarece celulele au prins radacini si au inceput sa functioneze regulat, iar la un an de la procedura pacienta poate consuma zaharuri fara a fi nevoie sa-si monitorizeze glicemia sau sa fie supusa injectiilor cu insulina.
Acest tratament descris in noua cercetare este parte dintr-un studiu clinic de faza 1, primul din dezvoltarea unei noi terapii, in care un numar mic de pacienti primesc tratamentul pentru a verifica siguranta acestuia, care are ca scop validarea acestei noi metode de autotransplant pentru tratamentul diabetului de tip 1. Ar putea fi o procedura inovatoare, care ar extinde semnificativ posibilitatile de tratare a acestei boli. In prezent diabetul de tip 1 continua sa forteze pacientii la o dependenta cronica de injectiile de insulina.
Asadar, tehnica implica prelevarea celulelor pacientilor, reprogramarea acestora pentru a obtine celule stem induse si apoi producerea de insulite pancreatice pentru a fi reimplantate in pancreas. Mai multe companii lucreaza in prezent pentru a incerca sa produca insulite pancreatice create din celule stem prelevate de la donatori, o procedura care ar permite standardizarea si extinderea productiei si, prin urmare, sa reduca costurile tratamentului.