Boli

# tratament inovator #pacienti cu hemofilie #hemofilie

Tratament inovator disponibil pentru pacientii romani care sufera de hemofilie A

Pacientii din Romania care sufera de hemofilie A au acum acces la un nou tratament inovator. Medicamentul, produs de compania Roche, este prima terapie nou aprobata din ultimii 15 ani in Romania pentru tratamentul pacientilor cu hemofilie A, care prezinta inhibitori de factor VIII.

Tratamentul este destinat profilaxiei de rutina a episoadelor de sangerare la pacientii cu hemofilie A, care prezinta inhibitori de factor VIII, indiferent de varsta. In plus, acesta este primul tratament pentru aceasta boala care poate fi administrat subcutanat la un interval saptamanal, bi-lunar sau lunar, mult mai rar fata de tratamentele traditionale, ce se administreaza intravenos de mai multe ori pe saptamana. Flexibilizarea modului si a intervalului de administrare poate contribui la reducerea poverii bolii pentru pacienti si cresterea aderentei la tratament, un obiectiv foarte important pentru managementul optim al hemofiliei in Romania.

Aceasta este o veste foarte buna pentru pacientii romani care sufera de hemofilie A cu inhibitori ai factorului VIII. Aparitia in timp a acestor inhibitori nu doar creste riscul unor episoade de sangerari mai dese si mai grave, ci, in plus, face si mult mai dificila gestionarea bolii, avand in vedere optiunile terapeutice limitate de pana acum,” a afirmat Dr. Ciprian Tomuleasa, medic specialist hematolog, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta", Cluj-Napoca. „Reducerea sangerarilor si imbunatatirea calitatii vietii aparute in urma tratamentului cu acest nou medicament arata potentialul acestei terapii de a imbunatati modul in care este gestionata hemofilia A cu inhibitori.”

Hemofilia A este o boala ereditara grava a sangelui, care face ca sangele unei persoane sa nu se coaguleze corect, ducand la sangerari incontrolabile, ce pot avea loc spontan sau in urma unor traumatisme minore. Persoanele cu hemofilie A nu au suficient sau deloc factorul de coagulare numit factorul VIII. Lipsa acestui factor impiedica coagularea normala a sangelui. La o persoana sanatoasa, proteinele numite factori de coagulare lucreaza impreuna pentru a forma un cheag de sange si a opri sangerarea.

Aproape una din trei persoane care sufera de forme severe ale hemofiliei A poate dezvolta inhibitori la terapia cu inlocuitor de factor VIII, ceea ce creste riscul unor sangerari. Aceste sangerari fie pot pune viata in pericol, fie pot cauza probleme pe termen lung, prin afectarea articulatiilor. Persoanele care sufera de hemofilie A cu inhibitori ai factorului VIII prezinta un risc de deces cu 70% mai mare, comparativ cu cei care sufera de forma bolii fara inhibitori.

Hemofilia A are un impact major asupra calitatii vietii pacientilor ca urmare a multiplelor restrictii, a episoadelor de sangerare, a internarilor repetate in spital, a administrarilor intravenoase, a aparitiei complicatiilor si a stigmatizarii, in unele cazuri.

Statisticile arata ca in Romania peste 1.600 de persoane traiesc cu hemofilie de tip A, cea mai des intalnita forma a bolii. Dintre acestia, aproximativ 47 sufera de forma de boala care prezinta inhibitori la terapia cu inlocuitor de factor VIII.

Medicamentul este aprobat in peste 100 de tari pentru tratarea hemofiliei A care prezinta inhibitori de factor VIII in timp ce peste 10.000 de pacienti au fost tratati la nivel mondial cu aceasta molecula.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare