Ce este perimenopauza, mai exact?
Perimenopauza este acea perioada de tranzitie care apare cu cativa ani inainte de menopauza propriu-zisa. Practic, corpul tau incepe sa reduca productia de estrogen si progesteron, iar acest mic haos hormonal vine la pachet cu tot felul de „surprize”.
Transformarile corpului in perimenopauza – fara ocolisuri
Perimenopauza este etapa de preludiu a menopauzei, o perioada de tranzitie care precede oprirea definitiva a ciclului menstrual. Reprezinta un proces natural, care poate incepe cu 10 pana la 15 ani inainte de menopauza, in timpul caruia organismul unei femei incepe sa produca mai putin estrogen. Estrogenul este un hormon esential, ce regleaza ciclul menstrual si mentine sanatatea osoasa. Aceste fluctuatii hormonale genereaza o serie de schimbari atat fizice cat si emotionale.
Valurile de caldura (a.k.a. bufeurile)
Un minut esti bine, in urmatorul te simti ca si cum ai fi prinsa intr-o sauna fara iesire. Bufeurile pot aparea ziua sau noaptea (cand devin „transpiratii nocturne”) si sunt cauzate de scaderea estrogenului. Ce sa faci cand ai bufeuri? Poarta haine in straturi, alege materiale naturale si tine mereu un pahar cu apa rece la indemana. Si da, ventilatorul e noul tau BFF...
Insomnii si somn fragmentat
Adio somn adanc ca-n copilarie...Bun venit treziri la 3 dimineata, cand stai si te intrebi ce mai face colegul din clasa a IV-a...Solutia? Creeaza o rutina relaxanta seara – fara ecrane, cu putina lavanda, o carte buna si zero scroll pe telefon. si daca tot nu merge, o discutie cu medicul despre suplimente naturale sau terapii blande nu strica.
Schimbari de dispozitie
Te emotionezi la reclame cu catei si plangi daca nu mai gasesti biscuitii preferati in supermarket? Hormonii joaca un rol major in reglarea starii tale emotionale, iar perimenopauza vine cu o furtuna hormonala care iti poate aduce stari de tot felul...Ce ajuta? Miscarea (serios, nu e un cliseu), meditatia, sprijinul unei prietene bune sau chiar al unui psihoterapeut. Ai voie sa ceri ajutor. Ai voie sa te pui pe tine pe primul loc!
Luarea in greutate (mai ales in jurul taliei)
„Mananc la fel, dar parca ma rotunjesc din priviri!” – daca ti se pare cunoscut, este un semn ca metabolismul incetineste, iar corpul tinde sa stocheze mai usor grasime abdominala. Ce poti face? Fara obsesii, dar cu un pic mai multa grija: alimentatie echilibrata, hidratare, miscare si rabdare. Nu-i despre slabit cu orice pret, ci despre a te simti bine in pielea ta.
Libido in scadere si uscaciune vaginala
Da, se poate intampla si asta. Dar stii ce? Nu e capat de lume, si cu siguranta nu e sfarsitul intimitatii. Ce ajuta? Comunicarea cu partenerul (si cu tine insati), lubrifiantii pe baza de apa, dar si vizita la medic, pentru optiuni mai personalizate.
Cum sa te adaptezi la aceste schimbari – fara drame, cu stil
Perimenopauza nu este o boala, ci reprezinta o transformare. Poate fi obositoare, confuza sau chiar frustranta, dar e si o ocazie excelenta sa te reconectezi cu tine.
Redefineste-ti relatia cu corpul tau
Nu te mai compara cu ce erai la 30 de ani. Corpul tau munceste mult sa se adapteze. Fii blanda cu el. Hraneste-l, misca-l, respecta-l!
Nu ignora semnalele de perimenopauza
Orice simptom care te deranjeaza are nevoie de atentia ta. Programeaza controale la medicii specialisti, alatura-te comunitatilor de femei la perimenopauza si menopauza.
Creeaza-ti o rutina eficienta, pe care s-o continui si la menopauza
Planifica atent: somn, alimentatie, miscare, relaxare. Nu e glam, dar functioneaza. si daca ai nevoie de un motto, acesta poate fi „si azi am facut tot ce-am putut”. Perimenopauza nu e o perioada de „decadere”, ci reprezinta un nou inceput. Treci printr-o tranzitie catre menopauza, o etapa a vietii in care poti fi mai inteleapta, mai puternica, mai tu.
Asa ca imbratiseaza schimbarile cu curiozitate, nu cu frica. Poarta-ti valurile de caldura cu stil, somnul fragmentat cu autoironie si fiecare rid cu mandrie. Pentru ca tu nu esti doar corpul tau. Esti povestea lui. si sincer? E o poveste grozava!
FOTO: shutterstock.com
Advertorial