Boli

# scapa de frica de dentist #frica de dentist #dentist

TOTUL despre frica de dentist si cum poti scapa de ea

Stiai ca frica de dentist se afla in top 3 fobii pe care oamenii le au? De cele mai multe ori, aceasta frica de stomatolog apare in urma unei experiente percepute ca fiind traumatizante – probabil ai fost la dentist si in timpul unui tratament ai resimtit durerea mai tare decat te-ai asteptat, iar in urma acestei situatii, ai dezvoltat o frica ce te face sa amani vizitele la dentist. In alte cazuri, aceasta frica provine din copilarie, atunci cand tratamentele nu erau chiar atat de moderne si intr-adevar, mai dureroase, mai ales din perspectiva unui copil.

 

Cum se manifesta dentofobia sau frica de dentist?

Frica de dentist se manifesta sub forma unei stari intense de anxietate resimtita mai ales cand intri in clinica stomatologica. Este o frica ce nu poate fi controlata, iar unii pacienti sustin ca atunci cand ajung in fata unui cabinet stomatologic se confrunta si cu o crestere a pulsului, dificultati in respiratie, transpiratie excesiva, stari de ameteala sau de greata. Teama este atat de mare, inca multi pacienti nici macar nu mai ajung sa intre la medic, ci renunta la consult in ultimul moment.

Frica de dentist se manifesta indiferent de procedura pe care trebuie sa o urmezi, de la un simplu consult de rutina, pana la tratamente endodontice sau implanturi dentare.

Cum poti scapa de frica de dentist?

Nu este usor sa scapi de frica de dentist, insa nici imposibil. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa recunosti ca ai aceasta fobie si sa incepi sa nu o mai lasi sa te controleze. In acest sens, poti cauta o clinica stomatologica cu recenzii bune si medici intelegatori, cu care sa poti purta o conversatie despre frica pe care o ai. Medicii au la indemana diverse metode si instrumente prin care iti pot creste confortul pe durata procedurilor si a tratamentelor. Nu ezita sa pui intrebari despre tratamentul pe care il vei urma, astfel incat sa fii pregatit din timp – cu cat stii mai multe informatii despre planul de tratament, cu atat sansele sunt mai mici sa dezvolti un episod de anxietate. Spre exemplu, daca urmeaza sa ti se monteze un aparat dentar, intreaba medicul de cate sedinte de tratament este nevoie, cat dureaza o sedinta, ce se intampla in cadrul fiecarei sedinte, etc.

Nu in ultimul rand, programeaza-ti vizitele la stomatolog in prima parte a zilei, atunci cand esti odihnit si cu mintea deschisa. Conform studiilor, aceasta metoda s-a aratat a fi eficienta in cazul persoanelor cu frica de dentist.

Invinge-ti frica si mergi la medicul stomatolog pentru controalele de rutina. Daca amani prea mult, s-ar putea sa fii nevoit sa urmezi tratamente mult mai complexe si mai costisitoare.

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare