Boli

#investigatii colposcopie #colposcopie #investigatii

Tot ce trebuie sa stii despre colposcopie

Potrivit unei cercetari efectuate in cadrul Institutului National de Sanatate Publica, neoplasmul de col uterin este a patra cea mai intalnita forma de cancer in randul femeilor. Statisticile sunt ingrijoratoare: la nivel mondial sunt intregistrate anual peste 500.000 de cazuri noi si mai bine de 250.000 de decese. Mai mult decat atat, 8% din totalul cazurilor de cancer de col uterin din Europa provin din Romania.

Cauza principala a incidentei neoplasmului de col uterin este atitudinea femeilor cu privire la comportamentul preventiv de sanatate. Datorita metodelor medicale moderne care au aparut in domeniul ginecologiei, exista acum o multime de modalitati de preintampinare si de depistare a cancerului de col uterin inca din faza incipienta. Pe lista acelor inovatii medicale frecvent utilizate in diagnosticarea acestui tip de neoplasm se afla si colposcopia.

Cand este indicata colposcopia?

Colposcopia este o investigatie imagistica neinvaziva prin intermediul careia se examineaza mucoasa colului uterin si mucoasa vaginala. Coloscopia a fost folosita pentru prima data in Germania in 1925, tehnica perfectionandu-se foarte mult de atunci. Aceasta procedura este indicata pentru depistarea modificarilor precanceroase si canceroase localizate la nivelul aparatului organului genital feminin (respectiv la nivelul vulvei, vaginului si al colului uterin). De regula, examenul de colposcopie se recomanda pacientelor care prezinta anomalii la investigatia ginecologica de rutina sau la testul Babes-Papanicolau.

Printre alte recomandari se numara prezenta sangerarilor sau a durerilor vaginale sau contactarea unor tulpini HPV.

Totusi, nu exista contraindicatii in ceea ce priveste efectuarea acestei investigatii. Ea se poate realiza indiferent de conditia medicala a pacientei, chiar si in timpul sarcinii. Ca regula de baza, colposcopia se efectuaza dupa terminarea menstruatie - mai precis in primele 10 zile ale ciclului menstrual - si in absenta infectiilor vaginale. Cu o zi inainte de acest examen ginecologic trebuie sa se evite contactul sexual si utilizarea cremelor vaginale, a ovulelor, lubrifiantilor si a gelurilor de dus.

Cat dureaza colposcopia?

Colposcopia este una dintre cele mai rapide metode de investigatie ginecologica. Examinarea in sine dureaza aproximativ 10-15 minute. La aceasta durata se mai adauga alte cateva minute, dedicate pregatirii pacientei.

Un caz particular este reprezentat de prezenta biopsiei, situatie in care examenul colposcopic poate dura mai mult.

In urma efectuarii acestei investigatii, pacienta va primi rezultatul pe loc.

Ce presupune colposcopia?

Examenul de colposcopie este nedureros, neinvaziv si nu necesita anestezie sau spitalizare. Aceasta procedura se realizeaza cu un aparat specializat denumit colposcop, asemanator cu un microscop. Spre deosebire de culdoscopie, coloscopia nu necesita introducerea unui tub in interiorul vaginului, ci pur si simplu se va practica examinarea din exterior cu ajutorul lentilelor.

Initial, se va introduce in vaginul pacientei un specul care il va mentine deschis; mai apoi, se apropie colposcopul si se examineaza interiorul vaginului.

In mod normal, in timpul acestei investigatii medicul va folosi doua solutii speciale care sa favorizeze claritatea imaginilor captate. Daca va considera necesar, medicul va face o biopsie, adica va preleva din tesuturile care ridica suspiciuni. In acest caz, pacienta va resimti o mica intepatura si o senzatie de disconfort, care se va estompa insa foarte rapid.

In urma colposcopiei nu se impun metode de ingrijire speciale. Este posibil, insa, ca pacienta sa sesizeze sangerari usoare si secretii vaginale inchise la culoare dupa efectuarea colposcopiei. Daca aceste simptome persista mai mult de cateva zile, e indicat un consult medical pentru prevenirea eventualelor complicatii.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului