Boli

#stomatologie #dinti #Dr Lucy Visinescu expert Acasa.ro

Dr Lucy Visinescu, expert Acasa.ro: Tot ce este bine sa stii despre dinti

Stiai ca primul dinte temporar care erupe este incisivul central inferior, intre 6-12 luni  sau ca afectiunile dentoparodontale sunt adevarate focare de infectie ce pot cauza cardiopatii, nefrite si artrite?

Dintii ajuta la incizarea si masticatia alimentelor, dar si la vorbire si socializare. Un dinte este format din coroana, partea vizibila, col sau gat si radacina, partea invizibila, care ancoreaza dintele in alveola dentara.

Dintele este format din pulpa la interior (continand vase de sange, terminatii nervoase si tesut conjunctiv), dentina (ce acopera pulpa si care este un tesut dur cu o structura tubulara in ai carei tubuli dentinari patrund filete nervoase) si smalt, ce acopera dintele la exterior protejandu-l.

Smaltul are duritatea apropiata de a diamantului, de aceea dentistii folosesc freze diamantate pentru a-i slefui sau a prepara cavitati.

Sursa foto: webmd.com

Formarea mugurilor dentari incepe inca din perioada intrauterina, atat pentru dintii temporari, cat si pentru cei definitivi, astfel incat la nastere avem formati mugurii dentari ai ambelor dentitii.

Primul dinte temporar care erupe este incisivul central inferior intre 6-12 luni, urmat de incisivii laterali intre 9-12 luni si caninii la 16-23 de luni. Primii molari temporari apar la  13-19 luni, urmati de molarii secunzi la 22-24 de luni, astfel incat la varsta de doi ani copilul are erupti toti cei 20 de dinti temporari.
Parintii neglijeaza adesea dantura temporara a copilului pe motiv ca se schimba oricum, pierzand din vedere ca de sanatatea dintilor temporari depinde sanatatea celor definitivi, cat si starea generala de sanatate a copilului.

Sursa foto: dellaware-valley.biz

Cand apar primii dinti definitivi

La 6 ani apare primul molar definitiv, in spatele molarilor de lapte, adesea confundat cu un dinte temporar intarziat ca eruptie, pentru ca nu este un dinte succesional si nu apare in locul unui dinte temporar.

Din cauza slabei sale mineralizari care incepe in traumatizantul moment al nasterii, cat si din cauza morfologiei coronare anfractuoase (adanca si cu neregularitati) si a igienei deficitare a copilului prescolar, acesta se cariaza destul de repede, daca nu este sigilat profilactic, si se pierde. O data cu aceasta, se pierde si cheia de ocluzie a dentitiei definitive, cu tulburari de ocluzie mai tarziu.

La 7 ani urmeaza eruptia incisivilor centrali inferiori, apoi cei superiori. La 8 ani apar incisivii laterali inferiori si superiori. Premolarii unu si doi, apar pe locul molarilor de lapte la 9 si 10 ani, pentru ca la 11 ani sa apara caninii, si la 12 ani molarii secunzi, in spatele molarilor de 6 ani.

Molarii de minte apar intre 18-20 de ani, fara a avea vreo legatura cu mintea, poate doar ca ies la varsta majoratului, cand se presupune ca oamenii devin mai responsabili.

Molarii de minte, ca si premolariii secunzi sau incisivii laterali pot lipsi, ca urmare a evolutiei filogenetice. In acest caz se spune ca avem anodontie prin lipsa mugurelui dentar, pe cand, daca dintele este pierdut prin extractie, este edentatie.

Uneori, copilul mosteneste arcadele dentare de la un parinte si dintii de la celalalt, astfel incat apar incongruentele dento-alveolare cu dinti voluminosi, inghesuiti pe arcade mici, si cu canini in malpozitie, sau dinti mici pe arcade largi, cu treme si spatieri. Aici intervine medicul ortodont, care largeste arcadele si aliniaza dintii cu atat mai usor si mai repede cu cat tratamentul este instituit mai devreme.

Boli cauzate de afectiunile dentare

O dentitie sanatoasa implica o buna stare de sanatate generala. Numeroasele afectiuni dentoparodontale pot cauza afectiuni cardiovasculare, reumatismale, renale, digestive.

Afectiunile dentoparodontale sunt adevarate focare de infectie, de unde germenii migreaza pe cale sangvina sau limfatica si se fixeaza pe paremchimurile sensibile, cum sunt tesutul cardiac, renal, articular si de aici cardiopatiile, nefritele si artritele.

Pierderea unitatilor masticatorii limiteaza posibilitatile de alimentare si poate induce diferite boli, prin lipsa aportului de vitamine sau altor principii alimentare.

Aproape un sfert din populatia peste 65 de ani este edentata total, protezata sau nu. In aceste conditii masticatia se face defectuos si superficial, consumul legumelor si fructelor proaspete tari iese din dieta si lipseste aportul de caroten, vitamina A, C, acidul folic, fibre, cu consecintele de rigoare.

Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare