Boli

#cancer de piele #deshidratare #riscuri sezon cald #riscuri sanatate #intoxicatii alimentare

Top 6 riscuri pentru sanatate in sezonul cald

Vara este o ocazie minunata de a petrece mai mult timp in aer liber, de a te bucura de activitatile specifice sezonului cald si de a avea un concediu splendid. Totusi, vara este momentul in care suntem destul de supusi anumitor riscuri in ceea ce priveste starea noastra de sanatate.

Iata care sunt aceste riscuri:

1 Cancer de piele

Cancerul de piele este cea mai comuna forma de cancer - peste 1 milion de oameni sunt diagnosticati in fiecare an cu melanom . Daca este depistat din timp, cancerul de piele se trateaza mai usor, insa nu uita ca soarele nu iarta pe nimeni, in special daca:
 

  • ai pielea alba cu multe alunite
  • nu folosesti crema cu factor de protectie
  • ai peste 50 de ani
  • ai avut cazuri de melanom in familie
  • ai petrecut prea mult timp sub soare.



2 Accident vascular cerebral

Accidentele vasculare cerebrale pot fi provocate si de temperaturile ridicate, ceea ce inseamna daca ai probleme cu hipertensiunea sau cu inima, este recomandat sa te feresti de caldura cat mai mult posibil.

Printre simptomele care anunta un accident vascular cerebral provocat de caldura se numara:
 

  • confuzie
  • respiratie ingreunata
  • puls rapid.


Daca ai acest simptome, suna cat mai repede la un serviciu de ambulanta sau cere ajutorul unei persoane din preajma ta.


3 intoxicatii alimentare

Pe timp de vara, numarul celor care sufera de intoxicatii alimentare sare de 70 de milioane. Pe timp de vara, multe persoane au tendinta sa consume mancare in aer liber. Chiar daca alimentele au fost tinute la frigider, atunci cand sunt scoase la caldura, incep sa se deterioreze.

De asemenea, este de preferat sa se evite alimentele pe aza de carne, mai ales daca aceasta este procesata si cumparata din magazine - de exemplu, in cazul salamurilor producatorii sustin ca un mezel care se vine intreg (fara sa fie taiat) are termen de valabilitate 30 de zile. Daca totusi bucata este taiata, vanduta la felii, valabilitatea acestuia scade la 3 -4 zile si este greu de crezut ca un calup de sunca presata, salam de victoria sau alte alimente asemanatoare se vor vinde intr-un timp atat de scurt.

4 Deshidratare

In cazul in care nu bei suficienta apa sau ceaiuri, esti foarte expus deshidratrii care se manifesta prin dureri de cap, uscarea buzelor, cearcane, ochi infundati, stae de lesin, somnolenta extrema, convulsii, gura uscata, iritabilitate, urina care are o culoare foarte inchisa, sete usoara etc.

Incearca sa ai mereu cu tine o sticla de apa din care sa bei chiar si atunci cand nu iti este sete, mai ales daca afara este foarte cald.

5 Inec

In fiecare an sunt declarate peste 3000 de inecuri in piscine si mai mult de 350 de cazuri de inecuri in accidente cu barca. Cei mai supusi acestor accidente sun in general copii sub 7 ani, asa ca atunci cand mergeti impreuna la piscina, asigura-te ca nu il lasi supravegheat nici macar o clipa pe micut, chiar daca are colac de salvare.

6 Muscaturi de insecte

Muscaturile de insecte sunt de cele mai multe ori enervante si provoaca mici iritatii, insa daca este vorba despre o capusa sau o albina, lucrurile se pot complica. Daca intepaturile albinelor pot provoca in anumite cazuri alergii severe, capusele pot transmite boli grave cum ar fi boala Lyme sau virusul West Nile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului