Boli

# remedii constipatie #constipatie

Top 5 cele mai utilizate remedii pentru constipatie

Cercetatorii de la Harvard Medical School sustin ca aproximativ 40-60% dintre persoanele adulte au probleme frecvente de constipatie, printre cauze numarandu-se lipsa de activitate fizica, dieta necorespunzatoare, consumul insuficient de lichide, diverse medicamente si boli (diabetul, hopotiroidismul etc.).

 

In acest context, la un moment dat te vei confrunta si tu, cel mai probabil, cu aceasta problema, prin urmare este important sa stii din timp care sunt cele mai bune remedii constipatie.

Cum luptam impotriva constipatiei?

In cele ce urmeaza iti propunem, asadar, sa aflam impreuna care sunt cele mai eficiente remedii pentru constipatie, insa este important sa stii ca uneori constipatia poate fi si un simptom al altor boli mai grave, prin urmare este recomandat sa mergi si la medic.

Iata, asadar, ce poti sa faci pentru a scapa de constipatie:

Adauga fibre in dieta zilnica

Regimul alimentar zilnic al unei persoane adulte trebuie sa contina aproximativ 25 de grame de fibre, iar o dieta care nu respecta aceasta regula poate duce, printre altele, si la aparitia ocazionala a constipatiei.

Alimentele pe care le putem integra in alimentatia noastra zilnica si care contin cantitati insemnate de fibre sunt: fasolea neagra, mazarea, lintea, graul decorticat, cerealele integrale, fructele proaspete, fructele uscate (in special prunele, smochinele, caisele), painea (vorbim, in acest caz, despre painea din faina de secara sau din faina integrala), sparanghel si varza de Bruxelles.

Urmeaza un tratament medicamentos corect

Tratamentul medicamentos prescris de medic variaza de la persoana la persoana, in functie de severitatea problemei, de conditii medicale pre-existente, de intoleranta la anumite substante etc. In general, medicul iti va recomanda fie laxative, fie, in cazul in care considera ca este necesara, o clisma.

Pe langa tratamentul medicamentos mai poti folosi si probiotice, care au rol de adjuvant in tratarea constipatiei.

De asemenea, in unele cazuri medicul poate sa iti recomande si suplimente alimentare pe care sa le iei in paralel cu tratamentul medicamentos.

Apeleaza la tratamente naturiste

Natura are remedii pentru aproape toate afectiunile, iar asta e valabil si in cazul constipatiei.

Semintele de in contin multe fibre, prin urmare daca lasi o lingura de seminte de in la inmuiat timp de cateva ore si bei apa rezultata, iti poti imbunatati rapid digestia. De asemenea, de ajutor mai poate fi si consumul de pere, care sunt bogate, la randul lor, in fibre.

Pentru a combate constipatia mai poti recurge si la consumul zilnic de papaya, in special la micul dejun.

Uleiul de ricin este, de asemenea, un purgativ bun, la fel ca si spanacul. Tranzitul intestinal mai poate fi inlesnit si de consumul semintelor de migdale, de in sau susan, dar si de adaugarea in dieta zilnica a curmalelor si a smochinelor.

Hidrateaza-te corespunzator si fii atent la medicatie

Medicii recomanda sa bei cel putin sase pahare de lichide zilnic. Asadar, fie ca e vorba de apa sau de sucuri din fructe (in special suc din lime, deoarece acesta combate constipatia), consumul acestora nu numai ca va impiedica aparitia constipatiei, dar te va ajuta sa iti mentii sanatatea generala a organismului.

In ceea ce priveste medicatia, trebuie sa fii foarte atent ca, in cazul in care iei medicamente pentru a trata alte afectiuni, acestea sa nu aiba ca efect secundar constipatia.

Unele medicamente, precum cele impotriva hipertensiunii arteriale, antipsihoticele, antidepresivele si chiar unele antihistaminice au ca efect secundar constipatia, prin urmare va trebui sa vorbesti cu medicul tau si sa il rogi sa iti recomande alternative medicamentoase care nu au duc la constipatie.

Schimba-ti stilul de viata

Unul dintre „remediile” pe care le poti folosi pe termen lung, cu rezultate excelente, este schimbarea stilului de viata.

Asa cum aminteam la inceputul acestui articol, uneori constipatia apare pe fondul dietei necorespunzatoare sau pe fondul lipsei de miscare, prin urmare este foarte important ca, daca te confrunti frecvent cu aceasta problema, sa iei masuri care sa combata cauza si nu efectele.

Introducerea exercitiilor fizice in rutina zilnica stimuleaza colonul si previne constipatia. De asemenea, ai grija si la alimentele bogate in fier, excesul de fier poate duce, in unele cazuri, la constipatie, asadar ar trebui sa limitezi si consumul de alimente bogate in fier.

Dincolo de asta, nu uita ca, in cazul in care nu folosesti medicamente care au ca efect secundar aparitia constipatiei si stii ca ai un regim alimentar corect, dar totusi te confrunti cu aceasta problema, sa consulti medicul.

Acesta iti va recomanda o serie de analize care vor determina cauza aparitiei constipatiei si, ulterior, iti va putea recomanda si cel mai potrivit remediu pentru combaterea acesteia.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare