Boli

#boli rare #boli ciudate #Progeria #boala Fields #sindromul pielii albastre

Top 4 cele mai rare boli din lume

Cu totii ne confruntam, mai devreme sau mai tarziu, cu raceli, migrene sau dureri de spate, insa in lume exista persoane care au boli atat de bizare si de rar intalnite, incat medicii inca nu le-au gasit un tratament adecvat.

1. Boala Fields

Boala Fields este considerata a fi una dintre cele mai rare boli din lume. Se cunosc doar doua cazuri de pacienti cu aceasta afectiune, mai exact doua surori gemene din Wales (Marea Britanie). In varsta de 18 ani, adolescentele Kristie si Catherine Fields sufera de o boala care le atrofiaza muschii. Intrucat pana la ele medicii nu s-au confruntat cu aceasta afectiune, au denumit-o dupa numele lor.

Boala provoaca paralizia membrelor si imposibilitatea de a vorbi, insa cele doua surori Fields au primit anul acesta un dispozitiv prin intermediul caruia pot comunica verbal.

Sursa foto: walesonline.co.uk

2. Progeria

Progeria este una dintre cele mai ciudate si mai rare boli din lume, caracterizata prin imbatranirea prematura a corpului. Organismul bolnav imbatraneste de sapte ori mai repede decat ar trebui. Astfel, un copil de 10 ani care sufera de progerie va avea afectiuni specifice persoanelor in varsta de 70 de ani. Pana acum, medicii nu au descoperit cauza exacta care duce la declansarea progeriei.

Sursa foto: ensurecure.wordpress.com

3. Xeroderma pigmentosum

Xeroderma pigmentosum este o boala genetica foarte rara, care afecteaza doar copiii. Cel putin jumatate din pacienti dezvolta cancer de piele pana la varsta de 10 ani, restul pacientilor suferind de alte boli de piele, cancer la ochi sau orbire. Xeroderma pigmentosum este cauzata de incapacitatea organismului de a se regenera in urma expunerii la soare.

Astfel, celulele cutanate devin foarte sensibile la radiatia solara si sunt predispuse la boli specifice expunerii indelungate la soare. De multe ori, persoanele care sufera de Xeroderma pigmentosum sunt numite "copiii noptii".

4. Sindromul pielii albastre

Sindromul pielii albastre este o mutatie genetica pe care medicii inca se straduiesc sa o inteleaga. Este o boala foarte rara, care a fost depistata la o familie din Kentucky (SUA). Boala s-a transmis din generatie in generatie si este considerata o afectiune a sangelui, in compozitia caruia se gaseste o concentratie prea mare de methemoglobina, care impiedica oxigenarea corespunzatoare a lichidului sangvin.

Sursa foto: progeriaresearch.org
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului