Boli

#cancer #tigari #fumat #atac de cord #probleme respiratorii # gudron

Tigara si sanatatea: o legatura periculoasa pe termen lung

La nivel mondial exista peste 1 miliard de fumatori, iar dintre acestia, 800 de milioane locuiesc in tarile dezvoltate. Medicii atrag atentia ca fumatul este principala cauza de deces. Fumatorii pot dezvolta numeroase afectiuni, precum boli cardiovasculare, probleme respiratorii, dar si cancer. Iata ce efecte ar putea avea fumul de tigara asupra sanatatii tale.

Fumul de tigara contine aproximativ 4.000 de substante chimice diferite, ce pot deteriora celulele corpului uman. Printre aceste substante, 80 pot cauza cancer (gudron, arsenic, benzen, cadmiu, formadelhida). De fiecare data cand un fumator inhaleaza aceste substante, care interfereaza cu functiile celulare, pot aparea anumite probleme: de la moartea celulelor pana la anumite schimbari genetice cere pot duce la aparitia cancerului.

Efectele fumului de tigara asupra inimii

Exista multe studii care arata modul in care fumatul dauneaza organismului. De exemplu, un studiu realizat in Marea Britanie arata faptul ca fumatorii cu varste cuprinse intre 30 si 40 de ani sunt de cinci ori mai predispusi sa sufere un atac de cord, spre deosebire de nefumatori.

Fumatul contribuie la dezvoltarea unor boli coronariene, precum ateroscleroza, din cauza faptului ca substantele chimice din fumul de tigara impiedica alimentarea inimii in mod corespunzator cu sange, iar muschiul acesteia este privat de substante nutritive vitale si de oxigen. De asemenea, fumatul creste riscul de a avea un accident vascular cerebral.

Efectele fumului de tigara asupra plamanilor

La nivel mondial, fumatul reprezinta prima cauza a aparitiei cancerului pulmonar, fiind responsabil pentru 1.2 milioane de decese anual.

Studiile recente au aratat faptul ca barbatii sunt mai predispusi de a face cancer pulmonar, decat femeile.

Ratele de supravietuire pe termen lung ale persoanelor care sufera de cancer pulmonar sunt mici.
De asemenea, fumatul poate fi cauza producerii si a altor tipuri de cancer, cum ar fi cancer oral, cancer uterin, renal, cervical, stomacal, precum si leucemie.

Sursa foto: guardian.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului