Boli

# indectie covid # teste rapide # teste covid

Testele rapide nu sunt cele mai eficiente pentru depistarea infectiei cu coronavirus. Ce arata ultimul studiu

Testele rapide nu sunt atat de eficiente pentru depistarea infectiilor cu coronavirus, arata cel mai recent studiu. Conform rezultatelor, testele rapide depisteaza doar 50% din cazurile de Covid. Conform unui studiu recent, doar 1 din 2 doua persoane confirmate pozitiv la testarea RT-PCR este identificata corect si de testele rapide. 

 

Rezultatele au aratat ca in cazul a 1.099 de persoane cu simptome s-au recoltat probe, atat pentru testarea RT-PCR, cat si pentru testarea cu teste rapide. Desi la testul RT-PCR toate aceste persoane au iesit pozitive, in cazul testelor rapide, doar 53% dintre acestea au avut un rezultat pozitiv.

Aceasta metoda de identificare a infectarii cu COVID-19 garanteaza doar pe jumatate ca infectatii sunt depistati la timp, astfel ei putand raspandi foarte usor virusul in comunitate.

Medicul Radu Tincu atrage atentia si a explicat ca acuratetea testelor rapide este data de fapt de cat de corect se face recoltarea. 

"Depinde cum recoltam testul. E extrem de important ca el sa fi recoltat corect si depinde cand il recoltam. Dr. Radu Tincu. "E extrem de important ca el sa fi recoltat corect si depinde cand il recoltam"Daca am avut un contact cu o persoana bolnava ieri, de exemplu, degeaba recoltam testul a doua zi, pentru ca e nevoie de o perioada de cateva zile pentru a avea suficienta incarcatura virala si a deveni pozitiv testul.Testul suprem pentru diagnostic il reprezinta in continuare testul PCR.

In schimb, daca testul rapid este pozitiv, de cele mai multe ori el este confirmat ulterior de testul PCR, deci pozitivitatea unui test nu este fals pozitiva", a explicat medicul ATI Radu Tincu, vineri, la Antena 3.

Valeriu Gheorghita: De ce testele de anticorpi nu sunt relevante in privinta administrarii celei de-a treia doze de vaccin

Valeriu Gheorghita a explicat in cadrul unei emisiuni TV de ce testele de anticorpi nu sunt relevante in ceea ce priveste decizia administrarii sau nu a celei de-a treia doze de vaccin anticovid.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a declarat ca aceste teste de anticorpi nu reprezinta un criteriu fiabil deoarece nu exista o metoda standard de determinare a anticorpilor.

„Ceea ce ne lipseste in momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile in laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele. Din ceea ce stim, pe metodele evaluate in studii, foarte probabil ca in perioada imediat urmatoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care stim ca persoana respectiva are un nivel crescut de protectie, undeva la peste 85 la suta, si un nivel de la care stim ca nu este protejata aceasta persoana. De ce trebuie sa avem aceasta valoare definita? Tocmai pentru ca la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate intre ele ca eficacitate, ca eficienta, si, de asemenea, ca durata a protectiei.

In momentul acesta, se considera o valoare-limita, o valoare-prag, de la care stim ca persoana respectiva are un nivel suficient de ridicat de protectie, undeva peste 170 de unitati arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate. Noi ceea ce determinam prin testele obisnuite sunt anticorpii care se leaga de proteina spike, dar acei anticorpi nu inseamna neaparat anticorpi neutralizanti. Noi determinam practic o valoare a anticorpilor care se leaga de acea proteina, dar nu inseamna ca avem neaparat anticorpii protectori, neutralizanti, cei care blocheaza intrarea virusului in celula”, a declarat medicul militar la Digi24.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare