Boli

# testari medicale gratuite #testari medicale #testari gratuite

Testari medicale gratuite in sase judete! Caravana "Nu am facut destul 2021" – editia a opta

In perioada august – octombrie, peste o mie de persoane din mediul rural beneficiaza de investigatii medicale gratuite in cadrul caravanei „Nu am facut destul”, organizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Analize de sange (hemograma si PSA pentru prostata), de urina (pentru cancerul renal), ecografii mamare (si trimitere la mamografii unde exista suspiciuni de cancer mamar), dermatoscopii (o metoda moderna si rapida, neinvaziva, de examinare a pielii, utila in diagnosticul a numeroase afectiuni dermatologice), EKG, indice de masa corporala, teste instant de glicemie si colesterol, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar si boli cardiovasculare, teste de anticorpi COVID facute de medici specialisti, medici rezidenti si studenti la Medicina din Bucuresti si Craiova.

 

Caravana este la a opta editie si anul acesta ajunge in 12 localitati din 6 judete: Tulcea, Braila, Teleorman, Calarasi, Constanta si Buzau. Avand in vedere situatia epidemiologica generata de coronavirus, testarile se fac doar pe baza de programare. Locul si orele pentru testari vor fi afisate la primarie si in alte puncte importante din fiecare sat.

Calendarul caravanei „Nu am facut destul 2021” pentru urmatoarea perioada:

  • 28 sugust – jud. Braila, comuna Gropeni
  • 29 august – jud. Braila, comuna Stancuta
  • 4 septembrie – jud. Teleorman, comuna Islaz
  • 5 septembrie – jud. Teleorman, comuna Islaz
  • 11 septembrie – jud. Calarasi, comuna Vasilati
  • 12 septembrie – jud. Calarasi, comuna Gradistea
  • 18 septembrie – jud. Constanta, comuna Gradina
  • 19 septembrie – jud. Constanta, comuna Cuza Voda
  • 25 septembrie – jud. Constanta, comuna Mircea Voda
  • 26 septembrie – jud. Constanta, comuna Crucea
  • 2 octombrie – jud. Buzau, comuna Berca
  • 3 octombrie – jud. Buzau, comuna Berca

„Pentru foarte multi locuitori din mediul rural, spitalele sunt inaccesibile din punct de vedere al distantei. Data fiind pandemia, caravana noastra este cu atat mai utila.” spune Cezar Irimia, presedinte FABC.

O componenta foarte importanta a campaniei, pe langa testari, o reprezinta informarea si educarea pacientilor. De aceea, in spatiile de investigatii vor exista pliante si afise cu informatii despre cancerul de san, cancerul de prostata, cancerul ovarian si melanom (o forma de cancer de piele), dar si despre importanta efectuarii analizelor anuale de sange.

Accesul in spatiul testarilor se va face numai in urma unui triaj. Toate persoanele prezente (medici, pacienti, organizatori) vor respecta masurile de protectie: pastrarea distantei corespunzatoare, purtarea mastii si folosirea dezinfectantului pus la dispozitie de organizatori. In plus, atat si medicii, cat si organizatorii sunt fie vaccinati, fie testati Covid-19.

In cele sapte editii precedente, caravana a ajuns in 35 de judete din tara, au fost testate peste 7000 de persoane din mediul rural cu implicarea a peste 500 de medici, asistente si studenti voluntari si au fost diagnosticate 5 paciente cu cancer mamar.

Romania este in continuare una dintre ultimele doua tari din Europa care nu au program national de screening pentru cancerul mamar. De aceea, organizatorii isi doresc sa traga un semnal de alarma in fata autoritatilor si sa ofere acces la servicii medicale si la diagnostic in aceasta perioada dificila.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare