Boli

#teste depistare Hepatita C #hepatita c

Testari gratuite pentru depistarea hepatitei C. Afla unde au loc si in ce constau

Peste 70 milioane de persoane sufera de Infectie cronica cu virusul hepatitei C (VHC) la nivel mondial. In majoritatea cazurilor, infectia cu VHC evolueaza spre ciroza si cancer hepatic. Pentru depistarea precoce a bolii, Societatea de Boli Infectioase si HIV/SIDA si Asociatia SOS Drepturile Pacientilor demareaza campania de testare gratuita pentru depistarea Hepatitei C: HEPATITA C. TESTEAZA-TE ACUM! TESTEAZA-TE AICI!

Proiectul, care se realizeaza in parteneriat cu Institutul National de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Bals”, cu sustinerea Ministerului Sanatatii, are ca scop scop facilitarea accesului la depistarea si diagnosticarea precoce a bolii.

Testarea se face cu ajutorul unor teste rapide din saliva, non-invazive, rezultatul fiind disponibil in 20 minute. Realizarea testarii se face de catre medici voluntari, in cadrul unor caravane medicale organizate in puncte cu trafic maxim pentru facilitarea accesului populatiei la testare. In zilele de 16 si 17 octombrie 2017 se vor realiza testari gratuite in Bucuresti, la Piata Unirii si Piata Bucur-Obor, intre orele 09:00 si 17:00.

Infectia cronica cu virusul hepatitei C (VHC) este o problema majora de sanatate publica la nivel global, estimandu-se ca in prezent peste 70 milioane de persoane sufera de aceasta afectiune. in marea majoritate a cazurilor, infectia cu VHC evolueaza spre ciroza si cancer hepatic.

In Romania, prevalenta infectiei cu VHC este de cca. 3,3%, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana:

  • Peste 650.000 de persoane ar fi infectate cu VHC
  •  Cca. 80% ar fi cu replicare virala
  • 99% dintre infectii apartin genotipului 1b, acestea fiind asociate cu risc mai crescut de aparitie a cirozei hepatice
  • Peste 550.000 de persoane ar avea boala activa, progresiva.

Desi infectia cu VHC poate fi tratata cu ajutorul tratamentelor antivirale, multe dintre persoanele infectate nu stiu ca sufera de aceasta afectiune, din cauza naturii asimptomatice a bolii. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca, la nivel mondial, doar 20% din persoanele infectate cu VHC stiu ca au aceasta afectiune si doar 10% din cei diagnosticati sunt sub tratament.

Sursa foto: Accord Clinical Research

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare