Boli

#aspect ten #aspect piele #boli #piele #ten #simptome

Tenul iti poate spune de ce boala suferi

Ai avut mereu un ten de invidiat, insa acum ti-au aparut pete sau ai mancarimi de care nu mai scapi? Nu trata aceste probleme cu indiferenta, intrucat pot fi semnul unor afectiuni grave care necesita tratament urgent!

Probleme cu tiroida

Daca tenul si-a pierdut stralucirea si a capatat o culoare galbuie, acestea pot fi semnul unei probleme a tiroidei, mai exact hipotiroidism. Aceasta boala apare atunci cand glanda tiroida nu mai secreta suficienti hormoni pentru o buna functionare a organismului.

Nu doar tenul iti ofera indicii ca ai putea suferi de aceasta afectiune, ci si parul: firul de par devine mai aspru si se rupe mai usor. Daca ai astfel de simptome, insotite si de crestere in greutate, tulburari ale menstruatiei, iar unghiile incep sa se exolieze, este cazul sa mergi la un consult de specialitate (endocrinologie).

Deficienta de vitamine

Carentele complexului de vitamine B se citesc pe fata. Daca ai fata palida si iti apar mici crapaturi pe piele, mai ales in jurul gurii, este un semn ca iti lipseste vitamina B12.

In schimb, deficienta de vitamina B2 poate sa duca la ingrasarea tenului. Acneea aparuta din senin poate indica, in schimb, lipsa vitaminei B6.

Si lipsa vitaminelor C si A din organism iti poate usca tenul. Asa ca cel mai indicat este sa faci un set de analize de sange. In urma rezultatelor, medicul iti poate recomanda o cura de vitamine.

Dermatita seboreica

Gerul sau canicula din timpul verii pot face ca tenul tau sa se inroseasca, iar pe fata sa apara o iritatie insotita de mancarimi. In momentul in care pruritul persista si nu se amelioreaza odata cu aplicarea cremei hidratante, iar pielea incepe sa se inroseasca si mai tare si sa se descuameze, atunci problema poate fi de natura medicala.

Cel mai probabil poate fi vorba de o dermatita seboreica. Mancarimile si roseata apar, de regula, in jurul nasului, si gurii, dar si pe frunte. Cel care va pune insa un diagnostic clar este medicul dermatolog.

Afectiuni ale ficatului

Tenul este si un barometru al sanatatii ficatului. Astfel, un ten de culoare galbuie, care prezinta si pete mai inchise la culoare, mai mari decat pistruii, poate indica o afectiune hepatica. Totodata, persoana bolnava se poate simti obosita, pot aparea migrenele, cat si starile de greata, mai ales la mirosul anumitor alimente.

Sursa foto: aldeepmassage.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului