Boli

#hipertensiune #tensiune arteriala #hipertensiune arteriala #tensiunea arteriala ridicata

Tensiunea arteriala ridicata

Hipertensiunea arteriala poate fi descrisa ca o crestere a valorii tensiunii arteriale peste limita normala. Aceata rezulta, de obicei, dintr-o crestere a cantitatii de sange pompate de catre inima, insa poate fi cauzata si de factori cum ar fi ereditatea, obezitatea, fumatul, stresul emotional si altele.

Cunoscuta si sub numele de "ucigasul tacut" hipertensiunea arteriala produce adesea simptome prea putin evidente care duc la deteriorarea inimii, a ochilor, rinichilor si a creierilor, iar in cele din urma poate provoca insuficienta cardiaca digestica, insuficienta renala, accident vascular cerebral si atac de cord.

 

Suferi de hipertensiune arteriala ? Iata ce stil de viata trebuie sa adopti


In primul rand este esential sa faci modificari in ceea ce priveste regimul alimentar. Este necesar sa ajungi la o greutate potrivita inaltimii tale, ceea ce inseamna ca este foarte posibil sa fie nevoie de o cura de slabire tinuta intr-o maniera cat mai sanatoasa.

De asemenea, incearca sa faci zilnic miscare fizica, chiar daca este vorba doar despre plimbari scurte dimineata si seara. Sportul este foarte important atunci cand incerci sa mentii sub control o astfel de afectiune.

Totodata, incearca sa reduci consumul de sare, zahar, alcool si grasimi, incearca sa renunti la fumat si la tratamentele medicamentoase tinute fara recomandarea medicului. Chiar daca iei niste medicamente pe care tu le numestei "pur si simplu vitamine", este foarte posibil ca acestea sa aiba in componenta lor, ingrediente care sa blocheze anumite functii esentiale pentru o hipertensiune arteriana normala.

De exemplu, cercetari recente au scos in evidenta faptul ca sarea este vinovata de scaderea calciului din organism, lucru care duce la marirea tensiunii arteriale. Desigur, este in regula sa pui o cantitate mica de sare la mancare, dar este important sa te rezumi la o cantitate care sa ofere gust mancarii si atat.

Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala nu ar trebui sa consume mai mult de 2,5 grame de sare zilnic. Partea proasta este ca toate alimentele procesate (chiar si dulciurile) continu multa sare. Astfel, alimentele pe care le consumam de-a lungul unei zile, suplimenteaza oricum organismul cu mult peste cantitatea recomandata.

 

Ce sa mananci


Sunt recomandate produsele naturale si proaspete. Opteaza pentru fructe si legume de sezon (pepene verde, galben, piersici, nectarine, caise etc), dar si legume fierte sau coapte (vinete, cartofi copti, ardei capia copti etc). De asemenea, sucurile realizate din fructe (pepene, banane, mere, pere etc) si chiar legume (morcov, patrunjel, ardei gras, telina etc) sunt excelente pentru sanatatea ta.

In ceea ce priveste carnea, ar fi bine sa o consumi doar pe cea alba (pui, peste etc) si sa o eviti pe cea de vita sau porc.
 

Ce sa nu mananci


In afara de faptul ca trebuie sa eviti sarea sau cel putin sa o consumi in cantitati foarte redus, ar fi bine sa stai departe de mancarea tip-fast food, de grasimi (carne tocata, unt smantana grasa). De asemenea, incearca sa renunti la tutun, oricat de greu iti este - doar in acest fel vei fi mai sanatos si vei trai mai mult.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare