In acest articol vei descoperi cateva strategii simple care te vor ajuta sa faci fata stresului si chiar sa-l elimini usor-usor din viata ta.
Activitatea fizica poate face stresul sa dispara
Exercitiile fizice sunt o metoda sigura de a atenua stresul. Prin intermediul lor, o parte din intensitatea emotionala se reduce, gandurile dispar, iar starea de spirit se imbunatateste. Toate acestea te ajuta sa rezolvi fiecare problema cu calm si sa-ti protejezi sanatatea.
Daca nu faci sport, poti incepe prin a efectua zilnic 20 sau 30 de minute de exercitii pe zi. O plimbare in parc, exercitiile simple de intindere sau o sedinta la sala pot contribui la eliberarea tensiunii acumulate, stimuland eliberarea de endorfine.
Respiratia constienta, un pas simplu catre o stare de calm
Una dintre metodele care functioneaza rapid in reducerea nivelului de stres este sa te concentrezi pe respiratie. Exercitiile de respiratie profunda pot calma sistemul nervos in perioadele stresante si pot reduce senzatia de tensiune psihica.
Respiratia 4-7-8 se numara printre cele mai populare metode de a combate stresul. Dupa doar cateva repetari, vei observa cum te invaluie calmul. Este un exercitiu ce poate fi efectuat oriunde, inclusiv la serviciu, in trafic sau inainte de culcare, daca mintea este agitata.
Tehnica include inspirarea pe nas timp de 4 secunde, tinerea respiratiei timp de 7 secunde si apoi expirarea lent pe gura, in 8 secunde. Se repeta de cateva ori acest exercitiu, pana simti ca incepi sa te relaxezi.
Magneziul, un mineral esential pentru echilibrul interior
Un alt lucru important pe care trebuie sa-l ai in vedere in lupta cu stresul este sa monitorizezi nivelul magneziului. Acest mineral este foarte important in functionarea sistemului nervos. El ajuta la relaxarea musculara, favorizeaza somnul odihnitor si reduce senzatia de oboseala psihica.
In cazul in care descoperi un deficit de magneziu, care poate accentua anxietatea si starea de iritabilitate, medicul iti poate recomanda Magnerot 500 mg, un medicament sub forma de orotat de magneziu. Aceasta formula sprijina functionarea sistemului nervos si a inimii, contribuie la reducerea oboselii si la gestionarea mai usoara a stresului zilnic.
Organizarea timpului te ajuta sa nu mai simti atata presiune
O mare parte din stresul de zi cu zi provine de la senzatia ca timpul nu este suficient pentru a ne indeplini toate obiecrivele. Prin planificare zilnica, stabilirea prioritatilor si gestionarea realista a sarcinilor presiunea psihica se reduce semnificativ.
Pentru o buna organizare a timpului, foloseste liste. Noteaza ce ai de facut in ordinea importantei. Bifeaza mai intai sarcinile cu prioritate mare, fara sa le amani. In plus, daca simti stres la serviciu, poate este momentul sa incepi sa spui „nu” la noi activitati si sa incerci sa delegi responsabilitatea. Este valabil si pentru sarcinile de acasa.
Conecteaza-te cu ceilalti
Oamenii sunt fiinte sociale, care nu pot trai fara sa comunice cu semenii lor. A discuta cu o persoana apropiata te ajuta sa te simti inteles si in siguranta. Explicatiile oamenilor de stiinta ar fi ca interactiunea dintre persoane declanseaza hormonii care contracareaza sistemul defensiv al organismului, de „lupta sau fuga”.
Comunicarea este, asadar, un calmant natural si la indemana oricui impotriva stresului. Prin conectarea cu cei apropiati se previn si probleme mai grave, cum ar fi anxietatea sau depresia. Nu este nevoie ca oamenii cu care interactionezi sa aiba un raspuns perfect pentru toate problemele tale, ci este important sa te asculte si sa te ajute sa te deschizi, ca sa-ti dispara grijile.
Iar daca simti ca stresul te acapareaza si ca nu-l poti gestiona prin aceste metode simple, poate este momentul sa iei in calcul vizita la un specialist. Un psiholog te va ajuta sa-ti gestionezi emotiile si sa-ti formezi mecanisme de aparare sanatoase pentru a-ti recapata controlul si echilibrul.
FOTO: freepik.com
Advertorial