Boli

#exercitii #somn #insomnie #somn dupa-amiaza

Te trezesti in mijlocul noptii: 6 ponturi sa dormi mai bine

Pui capul pe perna si in cateva minute adormi. Deodata, ceasul arata 4 dimineata si tu te framanti in asternuturi, iar somnul tau s-a dus pe apa sambetei. Potrivit specialistilor, acest fenomen se numeste "middle insomnia" sau "insomnia de mijloc" si se manifesta prin treziri repetate pe parcursul noptii. Iata sase ponturi pentru a avea un somn mai linistit.

Care sunt cauzele

Exista trei tipuri de insomnie: timpurie (imposibilitatea de adormi atunci cand mergi la culcare), de mijloc (treziri frecvente in timpul noptii) si tarzie (adormi foarte usor, insa te trezesti prea devreme dimineata).

Insomnia de mijloc poate fi cauzata de mai multi factori interni, cum ar fi o indigestie cauzata de faptul ca ai mancat prea mult inainte de culcare sau, mai grav, din cauza faptului ca suferi de anxietate. De asemenea, mediul in care te odihnesti are o importanta majora in calitatea somnului. Exista insa moduri prin care sa schimbi acest lucru si sa te odihnesti mai mult.

1 Evita folosirea televizorului sau a telefonului mobil

Pur si simplu evita-le! Opreste televizorul cu cel putin o ora inainte sa te duci la culcare, pentru a da posibilitatea creierului sa se odihneasca. Spectrul luminii albastre de la ecranul electronicelor afecteaza somnul.

2 Citeste o carte sau o revista

Este o metoda placuta de relaxare, care te va ajuta sa ai un somn odihnitor pe parcursul noptii.

3 Schimba-ti alimentatia

Daca obisnuiesti sa consumi produse fast-food, carne grasa si bauturi alcoolice, in special seara, este cazul sa renunti la aceste obiceiuri. Bea un pahar de lapte inainte, consuma fructe, miere, ovaz sau carne de pui. Carbohidratii sunt de asemenea buni, caci ajuta la cresterea nivelului de triptofan din sange.

4 Stabileste-ti un program regulat de somn

Evita programul haotic si incearca sa te bagi in pat la aceeasi ora zilnic. De preferat este sa dormi cel putin opt ore in fiecare noapte.

5 Renunta la somnul de dupa-amiaza

Daca obisnuiesti sa adormi in timp ce urmaresti un serial pe timpul zilei, ar fi bine sa renunti la acest obicei. Te va ajuta sa dormi mai adanc noaptea.

6 Fa exercitii

Sportul este o alta modalitate prin care poti sa lupti insomnia, insa terapeutii recomanda sa termini antrenamentul cu cel putin doua ore inainte de ora de culcare.

Surs foto: womenshealthcaretopics.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului