Boli

#muscatura capusa #capusa #cum scoti capusa #muscatura de capusa

Te-a muscat o capusa? Ce trebuie sa faci?

In sezonul cald, capusele isi fac aparitia peste tot, in aer liber, in parcuri, gradini, invadeaza locurile in care este multa iarba, iar muscatura lor poate fi, in multe cazuri periculoasa. Iata ce trebuie sa faci daca ai fost muscat de o capusa.

Care sunt simptomele

Muscatura de capusa este in cele mai multe cazuri inofensiva si nu are simptome. Totusi cei care sunt alergici la muscatura de capusa s-ar putea confrunta cu durere sau umflatura zonei muscata de capusa, roseata, senzatia de usturime acolo unde se afla muscatura de capusa, basici, respiratie ingreunata.

Ce trebuie sa faci cand ai fost muscat de capusa

Indeparteaza capusa cu o penseta

Cand capusa a ramas prinsa de piele, cel mai important este sa o indepartezi imediat. Poarta manusi si foloseste o penseta curata cu care sa apuci capusa cat mai aproape de piele pentru a o scoate cu tot cu cap. Daca anumite parti ale capului acesteia raman infipte in piele, nu mai incerca sa le scoti, pentru ca, corpul tau le va elimina in mod natural. Trage capusa drept, in sus, usor, fara sa rasucesti sau sa inclini penseta.

Nu incerca sa indepartezi capusa cu un bat de chibrit sau cu vaselina, in cazul in care ai auzit ca astfel de metode ar functiona. Risti ca astfel capusa sa verse fluide infestate in rana.

Curata si protejeaza zona in care este muscatura

Spala-te pe maini si curata zona muscata cu apa calduta si sapun. Aplica alcool pe rana pentru a preveni infectia.

Cauta ajutor specializat

Cauta ajutor specializat daca capusa a intrat prea adanc in piele sau daca anumite parti, cum ar fi capul, ori chiar capusa intreaga nu pot fi indepartate.

Medicul care iti acorda primul ajutor este posibil sa prescrie antibiotice daca exista simptomele caracteristice bolii Lyme sau alte boli provocate de capuse.

Cand trebuie sa contactezi doctorul

Atunci cand nu poti indeparta complet capusa: cu cat capusa ramane mai mult timp infipta in piele, cu atat mai mari sunt riscurile aparitiei unei boli.

Eruptiile cutanate se maresc: atunci cand la nivelul pielii ai doar o mica umflatura rosie nu ai motive sa te ingrijorezi. Daca aceasta creste in marime exista riscul aparitiei bolii Lyme. Eruptiile cutanate apare intre 3 si 14 zile.

Ai simptome asemanatoare gripei: febra, frisoane, oboseala, dureri musculare si dureri de cap care acompaniaza eruptiile cutanate.

Cand crezi ca zona muscata este infectata: unul dintre semne este roseata in zona in care s-a produs muscatura.

Cum te feresti de muscatura de capusa

Pentru ca este de preferat sa previi, in loc sa tratezi, ia cateva masuri pentru a evita muscatura de capusa. Printre masurile pe care le poti lua se numara: folosirea unui repelent impotriva capuselor atunci cand iesi in aer liber, poarta haine deschise la culoare pentru a observa capusele care se catara pe tine, acopera-ti pielea atunci cand mergi in parcuri sau gradini, fa dezinsectia curtii cu substante speciale impotriva capuselor, verfica-ti animalul de companie care poate aduce capuse de afara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului