Boli

#malarie # infectii West Nile #boli tantari #tantari

Tantarii ucid anual 1 milion de oameni. Cele mai periculoase specii

Exista in jur de 3000 de specii de tantari in lume. Cateva sute sunt foarte periculoase, iar intepaturile lor pot cauza decesul. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din cauza muscaturilor de tantari, mor anual peste un milion de oameni.

Chiar daca multe dintre speciile periculoase de tantari nu exista in Romania, este indicat sa fii precaut/a cand pleci in vacanta, mai ales in Africa sau in Asia. Multe dintre bolile prezente in aceste tari au ajuns sa fie prezente si in Europa. Cazuri grave in urma intepaturilor de tantari s-au inregistrat si in Romania.

Iata cateva dintre bolile mortale pe care le pot transmite tantarii:

1. Malaria

Malaria este una dintre cele mai raspandite boli de catre tantari. Aceasta boala este intalnita frecvent in Asia, Africa, America Centrala si de Sud.

Malaria este transmisa prin intepatura de femeia tantarului anofel purtatoare a parazitului numit Plasmodium. Simptomele apar la 7 zile de la infectare si se manifesta prin febra, frisoane, dureri de cap, dureri musculare si abdominale si varsaturi.

Asadar, primele semne pot indica o gripa, insa daca ai calatorit in aceste tari, e bine sa merg de urgenta la medic pentru un diagnostic corect.

La 3 saptamani de la aceste simptome pot aparea simptome mai severe, iar boala poate evolua catre meningita, febra puternica, rigiditate la nivelul gatului, convulsii, pierderi ale vederii, amorteala a membrelor si chiar paralizie. Astfel, in cazul in care nu se administreaza un tratament corect, pacientul poate deceda.

2. Virusul West Nile

Acest virus a ajuns sa se raspandeasca foarte rapid. West Nile este semnalat frecvent si in Europa, printre tarile afectate numarandu-se Romania, Bulgaria, Grecia, Portugalia si Rusia.

Virusul West Nile este transmis de tantari din specia Aedes, inclusiv, subspecia Aedes albopictus sau tantarul-tigru, care s-a facut vinovat de cazurile de West Nile depistate in ultimii ani in tara noastra.

3. Febra Dengue

Aceasta este transmisa de tantarii din specia Aedes si se manifesta prin febra, oboseala, migrene, dureri articulare si prurit.


Febra Dongue poate duce foarte usor la deces, in special in cazul in care persoana infectata are un sistem imunitar slab.

4. Febra galbena

Este transmisa de tantari din specia Aedes aegypti, intalniti in regiunile tropicale din Africa si America.
Simptomele ei apar dupa 6 zile de infectare si se manifesta prin febra si frisoane, dureri de cap, abdominale si musculare, greata, varsaturi.

5. Filarioza limfatica

Este transmisa de tantari din mai multe specii, precum Culex, Aedes, Anopheles, Mansonides.

Filarioza limfatica apare ca o consecinta a infectarii cu filarii (viermi filiformi care traiesc in ganglioni si in vasele limfatice). Aceasta boala este cu atat mai periculoasa, cu cat simptomele acestei boli pot sa apara si la cativa ani de la infectare. Printre semnele care pot indica filarioza limfatica se numara febra si dureri ale ganglionilor inghinali, care cresc in volum, vase limfatice inrosite si umflate sub piele si/sau urina alburie.

6. Virusul Zika

Acest virus a fost foarte popular si in Romania anul trecut. Este transmis de tantari care fac parte din specia Aedes, inclusiv de subspecia Aedes aegypti, care este raspandita peste tot in lume. Foarte multe persoane nu prezinta simptome sau prezinta cel mai adesea semne ale unei gripe.

Virusul Zika este insa foarte periculos pentru femeile insarcinate, deoarece poate opri sarcina sau poate da disfunctii neurologice copilului.

Cel mai intalnit efect al infectarii cu Zika este microcefalia; copilul cu microcefalie manifesta retard mintal, tulburari de auz si de vedere si multe alte probleme care-l fac dependent de ingrijire permanenta.

7. Encefalita japoneza

E data de un virus inrudit cu West Nile si e transmisa la om prin tantarul din specia Culex. Zonele de risc sunt sud-estul Asiei si Pacificul de Vest. in majoritatea cazurilor, e asimptomatica sau prezinta simptome usoare. insa exista si cazuri grave, cu febra, dureri de cap si dezorientare, care poate evolua spre paralizie si coma; un pacient aflat in aceasta situatie, daca e salvat, risca sa ramana cu sechele neurologice permanente.

Pentru a evita infectarea oricarei boli, medicii recomanda vaccinarea. 
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare