Boli

#tratament #acnee #uleiuri esentiale

Sunt sau nu uleiurile esentiale benefice pentru tratarea acneei? Afla acum tot ce trebuie sa stii

Exista teoria conform careia uleiurile esentiale ar putea fi leacul minune pentru aproape orice. Insa, cand vine vorba despre acnee, aplicarea lor direct pe piele poate duce la reactii alergice puternice. Cercetarile privind utilizarea uleiurilor esentiale pentru tratarea acneei par promitatoare, dar trebuie urmat un tratament standardizat care sa nu agraveze si mai mult problemele tenului. Este nevoie de mai multi compusi organici diferiti, antiinflamatori si antimicrobieni, alesi cu mare grija.

Cat de sigur este sa aplicam uleiuri esentiale pe fata

Deoarece uleiurile esentiale pot provoca reactii alergice, ele nu se vor aplica niciodata nediluate direct pe fata. Pe de alta parte, amestecarea lor cu o substanta comedogenica cum ar fi uleiul de nuca de cocos, poate agrava acneea. Desi nu se recomanda sa incercati un tratament cu uleiuri esentiale pentru acnee acasa, daca sunteti tentat sa o faceti, combinati uleiul esential cu o lotiune indodora sau cu un ulei purtator, cum ar fi uleiul de jojoba sau cel de trandafiri. Astfel puteti reduce riscul unei potentiale alergii. Incepeti cu o cantitate mica, dar nu inainte de a testa amestecul pe brat, apoi pe linia maxilarului.

Daca aveti pielea sensibila sau ranita, nu folositi uleiurile esentiale, si in special pe cele de lamaie sau portocala, chiar daca sunt intr-o forma foarte diluata. Acestea sensibilizeaza pielea la lumina soarelui si, atunci cand va expuneti la razele UV poate apare o reactie numita fitofotodermatita care va duce la eruptii cutanate, umflare si blistere care, pe langa mancarime si durere pot decolora pielea.

Ce uleiuri esentiale sunt recomandate pentru acnee

Studiile arata ca unele uleiuri esentiale ar putea ajuta in cazul acneei, deoarece au efect antiinflamator si antimicrobian care impiedica formarea cosurilor. Cele mai recomandate uleiuri sunt uleiul arborelui de ceai sau uleiul esential de busuioc si oregano, acestea avand efecte inhibatoare asupra bacteriei care provoaca acneea.

Cum ajuta uleiul arborelui de ceai la acnee

Cercetarile arata ca uleiul arborelui de ceai reduce cresterea bacteriilor specifice acneei. Din cauza faptului ca proliferarea acestor bacterii duce la papule si pustule, proprietatile antimicrobiene ale uleiului de arbore de ceai ajuta la prevenirea cosurilor si a punctelor negre. Se recomanda, totusi, sa se apeleze la sfatul unui dermatolog inainte de a folosi uleiul esential de ceai in preparatele pentru acnee, pentru ca sunt si cazuri in care acesta pare sa nu functioneze.

Se pot combina uleiurile esentiale cu alte tratamente pentru acnee?

Mai mult nu inseamna neaparat si mai bun. Folosirea altor preparate decat cele recomandate de medic creeaza riscuri de efcete secundare cum ar fi roseata si peelingul, care nu sunt tocmai de dorit. Daca utilizati un medicament oral pentru acnee, cum ar fi Accutane, consultati medicul dermatolog inainte de a utiliza uleiurile esentiale. Accutane poate cauza mici fisuri la nivelul pielii, iar uleiurile esentiale in acest caz ar fi foarte nepotrivite.

Uleiurile esentiale ar putea ajuta cu cicatrici de acnee?

Nu exista dovezi convingatoare in acest sens, asa ca, daca va preocupa cicatricile post acneeice, intrebati medicul dermatolog daca este potrivit sa apelati la retinoizi care ar putea ajuta la estomparea mai rapida a cicatricilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare