INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Boli

#cancer cerebral #cancer #telefon

Studiu OMS. Legatura dintre telefoanele mobile si cancerul cerebral

 

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a solicitat realizarea unei cercetari pentru a se afla daca exista o legatura intre folosirea telefoanelor mobile si cancerul cerebral. 

Rezultatul analizei? Potrivit analizei ceruta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, telefoanele mobile nu au o legatura cu cancerele cerebrale. Condusa de Agentia australiana pentru protectie impotriva radiatiilor si siguranta nucleara (Arpansa), revizuirea sistematica a examinat peste 5.000 de studii din care au fost identificate cele mai riguroase din punct de vedere stiintific si au fost excluse studiile slabe.

Analiza a inclus 63 de studii observationale la om publicate in perioada 1994 si 2022. Astfel este  „cea mai cuprinzatoare revizuire de pana acum”.

„Am ajuns la concluzia ca dovezile nu arata o legatura intre telefoanele mobile si cancerul cerebral sau alte tipuri de cancer de cap si gat”, arata studiul.

Aceasta revizuire s-a axat pe cancerele sistemului nervos central (inclusiv creier, meninge, glanda pituitara si ureche), tumorile glandelor salivare si tumorile cerebrale. Astfel, nu s-a gasit nicio asociere generala intre utilizarea telefonului mobil si cancer, nicio asociere cu utilizarea prelungita, daca oamenii isi folosesc telefonul mobil timp de 10 ani sau mai mult. si nicio asociere cu gradul de utilizare a telefonului mobil, numarul de apeluri efectuate sau timpul petrecut la telefon.

„Sunt destul de increzator in concluzia noastra. Si ceea ce ne face destul de increzatori este ... chiar daca utilizarea telefoanelor mobile a crescut vertiginos, ratele tumorilor cerebrale au ramas stabile”, a declarat Karipidis, director adjunct al Arpansa pentru evaluarea impactului asupra sanatatii.

Ken Karipidis, vicepresedinte al Comisiei internationale pentru protectia impotriva radiatiilor neionizante, a declarat ca oamenii aud cuvantul radiatii si presupun ca este similar cu radiatiile nucleare. 

„Radiatiile sunt practic energie care calatoreste dintr-un punct in altul. Exista multe tipuri diferite, de exemplu, radiatiile ultraviolete de la soare. Suntem mereu expusi la unde radio de nivel scazut in mediul cotidian”, a spus el. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare