Un studiu recent, realizat in Suedia, a ajuns la concluzia ca ipohondrii, persoanele care sunt obsedate de sanatatea lor si care traiesc intr-o anxietate legata de boli si afectiuni, au o durata de viata mai scurta in comparatie cu persoanele care nu acorda aceeasi atentie obsesiva problemelor de sanatate.
Rezultatele studiului au dezvaluit un adevarat paradox: oamenii care se tem excesiv de boli grave si care merg mai des la medici pentru a-si verifica sanatatea, par sa aiba o durata de viata mai scurta in comparatie cu cei care nu sunt atat de precauti.
Aceasta tulburare de anxietate de boala este cunoscuta si sub numele de ipohondrie. Este o afectiune caracterizata prin ingrijorari excesive legate de sanatate. Persoanele care sufera de aceasta afectiune se confrunta cu temeri irationale referitoare la anumite boli, chiar si atunci cand analizele sunt in regula, iar medicii nu gasesc probleme.
„Multi dintre noi suntem usor ipohondri. Dar exista si persoane aflate la cealalta extrema a spectrului, care traiesc intr-o stare perpetua de ingrijorare, suferinta si meditatie cu privire la faptul ca sufera de o boala grava", a declarat medicul Jonathan E. Alpert de la Montefiore Medical Center din New York.
Pentru a reusit sa scape de aceasta afectiune oamenii pot merge la terapie cognitiv-comportamentala. De asemenea, pot incerca tehnici de relaxare si educatie, iar uneori este nevoie de medicamente antidepresive.
O cercetare arata ca persoanele cu acest diagnostic au un risc crescut de deces atat din cauze naturale, cat si nenaturale, in special sinucidere.