Boli

#masca de protectie # purtare masca # respectare reguli #narcisisti #psihopati #masca

STUDIU: Narcisistii, psihopatii si machiavellistii nu sunt dispusi sa poarte masca de protectie

Cercetatorii din Polonia au descoperit o legatura clara intre persoanele care nu sunt dispuse sa poarte masca si asa-numita „Triada Intunecata” - narcisismul, psihopatia si machiavellianismul, sustine Newsweek.

In Polonia, cercetatorii au efectuat doua studii prin care au analizat relatia dintre trasaturile de personalitate si reactiile la restrictiile impuse pentru incetinirea raspandirii noului coronavirus.

In primul studiu, cercetatorii au analizat 755 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 78 de ani, in a doua jumatate a lunii martie (reprezentand a treia si a patra saptamana de restrictii impuse de guvernul de la Varsovia).

In urma acestuia s-a descoperit ca respondentii care demonstreaza trasaturi din „Triada Intunecata” erau mai putin dispusi sa ia masuri preventive. Aceste persoane cred mai putin in eficacitatea propriilor actiuni, ceea ce explica reticenta lor la a lua masuri preventive impuse de autoritati.

„Persoanele care au trasaturile Triadei Intunecate par sa fie preocupate de aspecte negative ale preventiei si nu iau in considerare beneficiile acesteia”, au scris cercetatorii, potrivit Mediafax.

Al doilea studiu a fost realizat in ultimele doua saptamani din aprilie pe un esantion de 263 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 80 de ani. Si in cazul acestui studiu s-a descoperit ca persoanele care fac parte din Triada Intunecate sunt mai putin dispuse sa se protejeze pe ei si pe cei din jur.

Triada Intunecata se refera la asocierea frecventa a trei trasaturi considerate in general negative, dar non-patologice: machiavelismul, narcisismul subclinic si psihopatia subclinica.

Machiavelicii sunt indivizi cu tendinta de a-i exploata pe cei din jur, manipulatori, reci din punct de vedere afectiv, pragmatici si cinici. Narcisistii sunt aroganti, egoisti, au sentimente de superioritate, o stima de sine exagerata (totusi fragila) si cred ca li se cuvine totul. Psihopatia circumscrie tendinte impulsive, raceala afectiva, inclinatia de a cauta situatii riscante, de a se comporta in maniera anti-sociala si de a ignora remuscarile, se arata pe site-ul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii Alexandru Iona Cuza din Iasi, potrivit digi24.ro.

 

Sursa: digi24.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare