Boli

#tratament raceala #raceala

Studiu: Cum ar putea fi tratata raceala prin dezactivarea unei proteine

 

Cercetatorii din Statele Unite au ajuns la o concluzie interesanta. Unii virusi, precum cei care provoaca raceala, folosesc o proteina importanta pentru a se raspandi in organism. Ei au descoperit ca dezactivarea proteinei previne raspandirea infectiei in organism.

Experimentele realizate pe soareci de laborator au scos la iveala faptul ca virusii nu s-au putut raspandi in organismul cobailor care avea dezactivata proteina SETD3, relateaza Science News.

"Nu este chiar un tratament pentru raceala banala, insa este un pas interesant facut inainte," a precizat Ellen Foxman, imunolog in cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii Yale.

Virusii pot suferi mutatii

Raceala este intre cele mai raspandite boli infectioase. In medie, adultii racesc de doua sau trei ori pe an, in vreme ce copiii se imbolnavesc mult mai des.

Aceste infectii sunt cauzate de unul dintre sutele de virusi, inclusiv de rinovirusi. Potrivit cercetatorilor, acesti virusi pot suferi mutatii si astfel devin mai rezistenti la medicamentele prescrise in tratarea bolii. Echipa de cercetatori de la universitatile Stanford, University of California si San Francisco a vrut sa identifice in care dintre gene se regaseste proteina de care virusii se folosesc pentru a se inmulti.

Echipa de cercetatori de la universitatile Stanford, University of California si San Francisco a vrut sa identifice in care dintre gene se regaseste proteina de care virusii se folosesc pentru a se inmulti.

Oamenii de stiinta au constatat ca soarecii care aveau dezactivata proteina SETD3 nu au racit. De asemenea, celulele din plamanii umani, care nu aveau aceasta gena, nu au fost afectati de raceala.

"Nu este clar daca dezactivarea acestei gene sa proteinei acesteia ar putea cauza alte probleme. Soarecii modificati genetic au supravietuit, sunt sanatosi si se inmultesc, insa nu si-au putut fata puii, ceea ce ar avea legatura cu rolul proteinei privind contractiile musculare," a afirmat Jan Carette, microbiolog la Universitatea Stanford.

"In acest moment, oamenii de stiinta nu inteleg in totalitate care este rolul acestei gene in organismul uman, iar inlaturarea acesteia ar putea avea efecte necunoscute,” a explicat Vincent Racaniello, virusolog din cadrul Universitatii Columbia care a participat la studiu.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare