Boli

#afectare creier #coronavirus #studiu

STUDIU: Coronavirusul duce la scaderea IQ-ului si la imbatranirea rapida a creierului

Persoanele afectate de noul coronavirus, dupa vindecare, pot fi afectate de deteriorarea cognitiva de lunga durata, arata un studiu. Potrivit cercetatorilor in cazul acestor pacienti s-a constatat o scadere a IQ-ului cu pana la 8,5 puncte sau o imbatranire a creierului cu pana la 10 ani.  

La cercetare au participat 84.285 de persoane care s-au vindecat de noul coronavirus. Acestia au confirmat ca leziunile creierului au avut loc in diferite stadii, in functie de gravitatea infectiei.

„Ceata creierului” raportata de multi oameni la saptamani si chiar luni dupa recuperare, poate fi un simptom al unor deficite cognitive mai grave, spun oamenii de stiinta.

Insa este nevoie de mai multa munca pentru a determina cat dureaza “ceata creierului” in cazul pacientilor vindecati de noul coronavirus.

Cei mai afectati pacienti sunt cei care au avut nevoie de terapie intensiva sau de ventilatie. Acestia au suferit moficati echivalente cu o scadere de 8,5 puncte a coeficientului de inteligenta sau imbatranirea creierului cu 10 ani.

Cu toate acestea sunt afectati si pacientii care au suferit forma mai usoare ale coronavirusului. Potrivit specialistilor de la facultatea de medicina a Imperial College din Londra, persoanele care nu au avut dificultati de respiratie, dar au avut rezultate pozitive, au prezentat, de asemenea, un declin cognitiv.

Persoanele care si-au revenit acasa aveau un deficit mediu echivalent cu imbatranirea de cinci ani sau scaderea a patru puncte a coeficientului de inteligenta. „Aceste diferente sunt suficient de mari incat pot avea un impact major asupra capacitatii de a face fata la locul de munca normal si a vietii de zi cu zi”, a explicat medicul Adam Hampshire, autorul studiului, potrivit The Australian.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare