Boli

#sanatate #creier #pacient #cancer #efecte #chimioterapie

Studiu: chimioterapia afecteaza functiile creierului

Chimioterapia este un tratament menit sa anihileze celulele maligne din corpul unui bolnav de cancer. Acest tratament poate ajuta pacientul sa se vindece de cancer sau incetineste inmultirea celulelor bolnave, dar de cele mai multe ori are efecte secundare dramatice. Caderea masiva a parului, senzatiile de greata, varsaturile si oboseala permanenta sunt doar cateva dintre cele mai frecvente efecte secundare ale chimioterapiei. Mai putin stiut este faptul ca sedintele de chimioterapie afecteaza activitatea creierului.


"Chemo brain", efectul chimioterapiei asupra creierului


In lumea medicala, consecintele pe care chimioterapia le are asupra creierului au fost reunite sub denumirea de "chemo brain". Un studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea West Virginia din Statele Unite ale Americii a scos la iveala faptul ca pacientii care au supravietuit cancerului datorita chimioterapiei se confrunta cu pierderi de memorie si nu se pot concentra asupra anumitor sarcini pe care le au de indeplinit.

In timpul tratamentului pentru combaterea cancerului, metabolismul creierului se modifica in special in zona cortexului frontal, o zona care asigura concentrarea si capacitatea pacientului de memorare.

"Chemo brain" defineste si incapacitatea pacientilor de a indeplini mai multe sarcini in acelasi timp, dupa cum arata studiul oamenilor de stiinta de la Universitatea Virginia de Vest.


Chimioterapia incetineste activitatea creierului

Pentru a ajunge la concluzia ca o parte a creierului este afectata de chimioterapie, cercetatorii au relizat un experiment la care au invitat 128 de femei. Toate pacientele au urmat sedinte de chimioterapie cu scopul de a trata cancerul la san.

Pe toata perioada experimentului, femeile au fost rugate sa povesteasca lucruri din viata lor si sa intreprinda activitati obisnuite.

"Am observat schimbari metabolice in anumite zone ale creierului, care controleaza rezolvarea sarcinilor, organizarea activitatilor de peste zi, capacitatea de ordonare si memoria de lunga durata. [...] Pacientele au intampinat dificultati in realizarea unor sarcini simple si in planificarea activitatilor pe parcursul zilei", a explicat Rachel Lagos, autoarea cercetarii.


"Chemo brain" este o problema temporara

Din fericire, cercetatorii spun ca efectul "chemo brain" este unul temporar. Dupa o anumita perioada de timp, pacientii care au supravietuit cancerului gratie sedintelor de chimioterapie reusesc sa isi recapete puterea de concentrare. Cat timp poate trece pana la revenirea completa este greu de spus, deoarece perioada de recuperare difera de la individ la individ.

Rachel Lagos este optimista si crede ca viitoarele studii pe aceasta tema ar putea arata cu exactitate ce se intampla cu creierul pacientului in timpul si dupa sedintele de chimioterapie.


Familia poate ajuta pacientul sa-si revina mai repede

Autoarea cercetarii cu privire la efectele chimioterapiei asupra creierului sustine ca familia poate ajuta pacientul sa scape mai repede de efectul "chemo brain". Lagos sustine ca rudele apropiate trebuie sa ii faca pacientului in fiecare zi cate o lista cu sarcini pentru ziua respectiva. Pacientul nu are nicio problema in a rezolva anumite sarcini, insa intocmirea listei este cea care ii da batai de cap.

Sursa foto: dailyspark.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare