Boli

# pierdere miros # simtul mirosului #coronavirus #miros #studiu

Studiu! Bolnavii de coronavirus isi pot pierde definitiv simtul mirosului

Un nou studiu arata ca persoanele infectate cu noul coronavirus isi pot pierde definitiv simtul mirosului, nu numai temporar, cat timp sunt infectati. Acest lucru ar putea deveni o problema majora pentru sanatatea publica daca astfel de cazuri se inmultesc.

Cercetatorii sunt tot mai aproape de a intelege cele mai comune simptome ale infectiei cu noul coronavirus: pierderea gustului si a mirosului, scrie Gizmodo.com.

Un nou studiu sugereaza ca infectia cu noul coronavirus poate distruge celule importante care sustin celulele nervoase responsabile cu transmiterea mirosului catre creier.

Pierderea partiala sau totala a mirosului este cunoscuta ca anosmie si este cauzata ocazional de mai multe tipuri de infectii respiratorii, inclusiv de noul coronavirus. 

Cercetatorii au analizat celulele care se aliniaza in cavitatea noastra nazala, inclusiv cele din regiunea superioara a nasului, care gazduieste nervul olfactiv. In zona tesutului unde se afla nervul olfactiv, cercetatorii au descoperit ca celulele expun doua proteine cheie pentru coronavirus, ACE2 si TMPRSS2. Noul coronavirus ataca aceste proteine pentru a intra in organism si pentru a infecta noi celule.

Acest lucru este o surpriza penrtru cercetatori, deoarece alti virusi, incluziv alte forme de coronavirusuri, tind sa infecteze celulele nervoase olfactive.

"Descoperirile noastre indica faptul ca noul coronavirus schimba simtul mirosului la pacienti nu prin infectarea directa a neuronilor, ci prin afectarea functiei celulelor de sustinere", a declarat autorul principal al studiului, Sandeep Robert Datta, neurobiolog la Harvard Medical School, potrivit stirileprotv.ro.

In mod ideal, aceasta ar putea fi si o veste buna deoarece deteriorarea indirecta a miroului ar trebui sa fie mai putin probabil sa conduca la o pierdere definitiva a acestui simt.

Doua treimi din pacientii infectati si-au pierdut mirosul, acesta fiind unul dintre cele mai comune simptome ale infectiei cu noul coronavirus.

"Anosmia pare un fenomen curios, dar poate fi devastator pentru acele persoane la care este persistenta. Poate avea consecinte psihologice grave si ar putea fi o problema majora de sanatate publica daca avem o populatie in crestere cu aceasta pierdere permanenta a mirosului", concluzioneaza Sandeep Robert Datta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare