Boli

#vulnerabilitate #antibiotice #gripa #studiu

Studiu. Antibioticele in exces ne fac vulnerabili in fata gripei

Un nou studiu arata la ce poate duce administrarea inadecvata a antibioticelor. Cercetatorii atrag atentia ca in afara faptului ca ne face mai vulnerabili in fata virusurilor gripale, antibioticul poate agrava şi simtomele gripei.

 

Mecanismele naturale de aparare impotriva gripei care sunt active la nivelul plamanilor au devenit mai fragile intr-un studiu realizat de cercetatorii britanici pe soarecii de laborator. Cercetarea a fost realizata de Institutul Francis Crick.

Concluzia oamenilor de stiinta spune ca genele antivirale care exista in mucoasa plamanilor sunt mentinute active prin semnalele primite de la flora intestinala sanatoasa ai alcatuiesc astfel prima linie de aparare impotriva gripei. Celulele mucoasei pulmonare sunt mai importante decat celulele sistemului imunitar in ceea ce priveste rezistenta in fata gripei, in stadiile initiale ale infecţtei, dupa cum spun cercetatorii.

"Ele sunt singurul loc in care virusul se poate multiplica, de aceea reprezinta principalul camp de batalie in lupta contra gripei. Flora intestinala transmite un semnal ce mentine in alerta celulele din mucoasa care captuseste plamanii, prevenindu-se astfel multiplicarea rapida a virusului“, au precizat oamenii de stiinta.

Antibioticele in scop profilactic, periculoase

Doar o treime dintre şoarecii de laborator au supravietuit dupa ce li s-au administrat antibiotice si apoi au fost infectati cu virusul gripal. Prin comparatie, 80% din rozatoarele care nu au primit antibiotice inainte de a fi infectate au supravietuit. La doua zile dupa infectare, soarecii care au primit antibiotice prezentau o cantitate de cinci ori mai mare de virusuri in plamani, se arata in studiul publicat in Cell Reports. Raspunsul imunitar a fost mai intens si mai daunator conducand la manifestarea unui numar mai mare de simptome severe.

"Pe langa faptul ca utilizarea inadecvata a antibioticelor favorizeaza rezistenta la acestea si distruge flora bacteriana utila, vulnerabilitatea in fata virusurilor creste. Acest lucru ar putea fi relevant nu doar in cazul oamenilor ci si al animalelor, numeroase ferme la nivel mondial obisnuind sa utilizeze antibiotice in scop profilactic," a subliniat doctorul Andreas Wack, conducatorul studiului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare