Boli

# student stomatologie #student #stomatologie

Student la stomatologie - 3 lucruri pe care sa le stii inainte de aceasta facultate

Chiar daca toamna se numara bobocii, vara este perioada admiterilor la facultate, cand decizi ce vei face pentru urmatoarea perioada din viata ta. Dincolo de informatiile pe care le gasesti, probabil, pe site-ul oficial al facultatii, vrei sa afli cum e cu adevarat sa inveti sa devii „doctor de dinti”.

 

Cat timp vei invata doar lucruri teoretice? E multa materie? Vei sti inca din primele luni cum se aplica fatete dentare sau cum se trateaza aftele bucale? Dr. Andrei Constantinovici vorbeste despre trei lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a deveni student la medicina dentara.

1. Admiterea chiar e un monstru?

Raspunsul scurt este nu. Chiar daca va fi un volum mai mare de cunostinte de retinut - fata de cel cu care ai fost obisnuit in liceu - admiterea nu e cel mai greu examen peste care vei da in facultate.

Dimpotriva, este, poate, cel mai usor - pe tot parcursul anului vei avea, in sesiuni, peste 15 examene, cu o dificultate cel putin egala cu admiterea. Incearca sa fii constient de asta inca de la inceput, ca sa nu crezi ca, dupa ce vei scapa de admitere, nu vei mai avea niciun hop.

Admiterea necesita pregatire asidua. Chiar daca suntem obisnuiti sa credem ca Bacalaureatul este cel mai greu examen din aceasta perioada, realitatea e alta - admiterea este mai dificila si este nevoie de pregatire intensa ca sa te descurci. Daca nu a fost cu noroc din prima, te poti pregati pentru urmatoarea sesiune de admitere.

2. Si daca nu imi place?

Primii ani sunt cumva de acomodare - cu mediul, cu limbajul, cu notiunile generale, cu ce inseamna in mare sa fii medic, insa nu neaparat dentist. Daca dupa primii doi ani ti-ai dat seama ca stomatologia nu este ramura care raspunde nevoilor tale, te poti transfera la Medicina.

Cu toate acestea, este destul de dificil sa iti dai seama daca iti place stomatologia in primii doi ani, pentru ca materia este una foarte generala; de abia in anul 3 vei invata realmente ce inseamna medicina dentara. Pana in anul 3, sa fii student la stomatologie presupune sa inveti cate putin din fiecare ramura a medicinei, de la ginecologie pana la boli infectioase.

Are dermatologia, de exemplu, vreo legatura cu obturatiile, cu halitoza, cu implantul dentar? Nu chiar. Insa va trebui sa deprinzi o baza solida de informatii medicale din toate ariile.

3. Rabdare si asteptari realiste

Facultatea de medicina dentara iti exerseaza rabdarea - daca ai „rezistat” doi ani de zile invatand lucruri care nu te intereseaza in mod direct, e clar ca iti doresti sa fii aici. Insa studiile iti slefuiesc rabdarea pe tot parcursul lor: rezultatele nu vor veni imediat si, fata de alte domenii, nu vei putea lucra decat dupa ce termini facultatea.

La fel de importante pentru sanatatea ta mintala sunt si asteptarile realiste - este important sa pasesti pe treptele facultatii fiind constient de sacrificiile pe care va trebui sa le faci. Serile de sambata cu prietenii se pot transforma, de cele mai multe ori, in seri de studiu. Va trebui sa economisesti mai mult, pentru ca toate materialele - carti, halate, oase, enciclopedii - trebuie cumparate de tine.

Facultatea e prima treapta din cariera profesionala si o oglindeste perfect - nu e mereu de vis, insa, daca nu renunti, esti in locul potrivit. Facultatea de medicina dentara te slefuieste nu doar ca specialist in domeniu, ci, poate chiar mai important, ca om - ti se schimba toate perspectivele pe care le aveai si inveti sa gestionezi altfel situatii obisnuite.

Dincolo de rabdarea pe care trebuie sa o dobandesti, trebuie sa te mai obisnuiesti cu bine-cunoscutul: „Si, mie cand imi repari dintii”, inca din primele zile de facultate.

Sursa foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare