Boli

#piscina #strand #apa #soare #mare

Strandul, un pericol pentru sanatatea ta

Odata cu cresterea temperaturilor, foarte multe persoane recurg la diverse metode pentru a se racori. De obicei, strandurile sunt cea mai la indemana solutie. Apa multa, soare, bronz rapid, cheltuiala putina dar si... pericole. Chiar asa! Scaldatul la strand prezinta riscuri de care ar trebui sa tii cont.

Apa din bazine poate crea probleme de sanatate, prin inghitirea ei sau in contactul cu pielea, urechile sau ochii.

Eczeme, negi , furuncule, acnee

Clorul din piscine poate irita pielea persoanelor sensibile, provocand astfel diverse eczeme de care se scapa cu greu. In acelasi timp, bacteriile care se afla in apa pot duce la aparitia furunculelor si pot afecta, mai ales, persoanele care au un sistem imunitar deficitar.

In zona picioarelor si a mainilor pot sa apara negi durerosi sau diverse micoze care se prezinta sub forma de mancarimi intense si piele exfoliata. Ciupercile piciorului sunt cele mai frecvent intalnite afectiuni dermatologice deoarece contaminarea se face foarte usor: prin contact direct cu peretii piscinei, sezlongurile, gratarul de la dus etc.

Persoanele care sufera de acnee pot intampina, de asemenea, probleme grave deoarece clorul si substantele dezinfectante din piscine agraveaza leziunile deja existente.

Conjunctivita

Tot clorul si substantele dezinfectante din piscine pot irita conjunctiva, ducand astfel la aparitia conjunctivitei. Este mai mult decat recomandat ca atunci cand mergi la strand si intri in piscina, sa porti ochelari speciali de protectie, pentru a evita astfel de probleme.

acasa .ro/otita" title="otita">Otita

Apa din piscina sau stranduri poate intra in conductul auditiv si poate produce o afectiune des intalnita in perioada de vara: otita. Otita poate aparea la cate zile dupa vizita la strand si se manifesta prin dureri puternice la nivelul urechii, mancarimi si senzatia de ureche infundata , secretii sau sange care se scurg din ureche si, in cazuri deosebit de grave, pierderea auzului.

Copiii, cei mai expusi pericolului

Parintii trebuie sa cunoasca faptul ca micutii lor sunt mult mai sensibili si implicit mai expusi pericolului de imbolnavire.

Copiii pot avea probleme cu inflamarea polipilor, lucru care poate genera otite medii. In acelasi timp, din cauza cantitatii mari de clor din apa si a germenilor, cei mici se pot confrunta cu inflamarea urechii externe si nu sunt feriti nici de conjunctivita, bolile de piele sau  bacilul pioceanic, care afecteaza grav sistemul respirator.

Masuri de prevenire a bolilor de la piscina

Atunci cand mergi la piscina, este important sa tii cont de cateva reguli de protectie:

 

  • Nu face baie in piscine sau stranduri unde calitatea apei lasa de dorit si in care nu se respecta normele obligatorii de igiena;
  • Fa un dus inainte de a intra in apa, iar dupa iesirea din apa spala-te bine pe intregul corp cu sapun antibacterian;
  • Sterge-te bine cu un prosop dupa fiecare dus si nu lasa apa sa se usuce pe tine;
  • Evita sa inghiti apa sau sa permiti ca aceasta sa iti intre in ochi (eventual foloseste ochelari de protectie);
  • Daca mergi cu copilul, alege un strand unde exista bazin special pentru acestia cu apa care sa nu depaseasca nivelul umerilor si ai grija sa nu se bage cu capul in apa;
  • Daca apa miroase puternic a clor, evita sa intri, ramai doar la plaja;
  • Important! Inca de la primele simptome de boala , este recomandat sa te adresezi de urgenta unui medic oftalmolog sau dermatolog.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare