Boli

#birou #boli #sanatate #stat pe burta #sanatatea muncii

Statul la birou iti afecteaza sanatatea! 7 afectiuni de care poti suferi

Cele mai multe persoane petrec foarte mult timp la birou, stand pe scaun. Asta inseamna mai mult de 8 ore pe zi petrecute in fata calculatorului. Acest lucru nu este deloc sanatos si poate duce, in timp, la aparitia a numeroase afectiuni, unele dintre acestea grave. Specialistii trag un semnal de alarma si avertizeaza ca sedentarismul poate fi la fel de nociv ca fumatul.

 

Care sunt efectele secundare pe care le provoaca statul la birou si cum iti afecteaza sanatatea.

1. Obezitate

Nu este niciun secret ca lipsa activitatii fizice determina cresterea in greutate. Statul pe scaun o perioada indelungata determina scaderea nivelului de lipoproteina lipaza care poate avea un impact negativ asupra capacitatii de a arde grasimea. Acest lucru duce la stocarea grasimii si la aparitia obezitatii.

2. Circulatia sangelui

O alta consecinta a sedentarismului este proasta circulatie a sangelui. Atunci cand stai prea mult la birou, presiunea sangelui este scazuta, picioarele fiind principalele afectate. Acest lucru poate duce la aparitia varicelor, la umflarea gleznelor si la aparitia cheagurilor de sange.

3. Diabet

Una dintre cele mai periculoase boli pe care o provoaca orele petrecute pe scaun este diabetul. Un studiu recent arata ca exista o legatura intre diabet si timpul total petrecut stand jos. Oamenii care nu practica sport sunt predispusi la diabet. Acest lucru este cauzat de scaderea masei musculare si duce la scaderea sensibilitatii la insulina. Adica celulele raspund mai incet la insulina (hormonul responsabil pentru reglarea nivelului de zahar din sange). Cu cat este mai scazuta sensibilitatea organismului la insulina, cu atat este mai mare riscul de aparitie al diabetului.

4. Anxietate si depresie

Anxietatea si depresia pot aparea ca urmare a timpului indelungat petrecut la birou. Motivul este foarte simplu: cei care isi petrec intreaga zi stand pe scaun nu au cum sa beneficieze de avantajele sportului sau alte altor activitati relaxante si distractive. In acelasi timp, stand in fata calculatorului sau a televizorului toata ziua, nu mai ai timp pentru a socializa accentuand senzatia de singuratate. In plus, aceste persoane nu petrec timp in aer liber si nu se expun la soare, ceea ce duce la deficienta de vitamina D.

5. Probleme la coloana

Cand petreci foarte mult timp la birou, stand pe scaun, te poti confrunta cu probleme in zona gatului, umerilor, spatelui sau in zona soldurilor. Gatul si umerii se curbeaza, coloana vertebrala isi pierde flexibilitatea pentru ca resimte presiune o perioada mare de timp, iar bazinul se roteste in directia gresita, mai ales daca nu ai folosesti un scaun ergonomic.

6. Dureri cronice

Cu cat stai mai mult pe scaun si ai o postura nepotrivita, cu atat riscul de a te confrunta cu dureri cronice in zona gatului, umerilor, spatelui, soldurilor si picioarelor este mai mare.

7. Musculatura slabita

Cand stai jos o mare parte din zi, musculatura ta incepe sa slabeasca, in special in zona picioarelor. Din acest motiv iti va fi greu sa-ti mentii echilibrul cand te ridici, iar in cazuri grave cand mergi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare