Boli

#studiu Alzheimer #legatura somn Alzheimer #somn Alzheimer #alzheimer #depistare Alzheimer #maladia Alzheimer

Spune-mi cum dormi ca sa-ti spun daca vei suferi de Alzheimer

Stiai ca felul in care dormi iti poate dezvalui din timp daca vei suferi de Alhzeimer? Potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, persoanele lipsite de un somn odihnitor au un nivel anormal de proteina tau care este implicata in aparitia teribilei maladii.

 

„Cheia nu este cantitatea totala de somn, ci calitatea odihnei. Persoanele cu o cantitatea mai mare de proteina tau dorm mult atat nopatea, cat si ziua, fara insa a avea un somn de buna calitate“, a explicat dr. Brendan Lucey, directorul Centrului de somnologie de la Universitatea Washington, potrivit independent.co.uk.

Cercetarea a fost publicata in jurnalul "Neurology" si a constat in recrutarea a 119 voluntari, 80% din ei fara semne de declin cognitiv. Activitatea creierelor voluntarilor a fost monitorizata in somn, cu ajutorul scanerelor si encefalogramelor, masurandu-se nivelul proteinelor tau si beta-amiloid – a caror acumulare in celulele creierului duce la aparitia maladiei neurodegenerative, scrie realitatea.net.

Din pacate insa, cercetatorii care au realizat studiul nu au putut spune daca lipsa somnului poate duce la aparitia acestei maladii sau poate fi doar un semn precoce al acesteia. Ne asigura insa ca legatura dintre cele doua este investigata intr-o serie de studii aflate in desfasurare.

"Stim ca exista o legatura intre somn si dementa, dar mai avem multe de invatat despre aceasta relatie", a declarat dr. James Pickett, cercetator-sef la Societatea Alzheimer.

Alzheimer

Maladia Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa caracterizata mai ales prin pierderea memoriei si a abilitatii de a gandi. Aceasta boala neurodegenerativa foarte frecventa si nu poate fi vindecata. Doar in Marea Britanie sunt inregistrate peste 520.000 de persoane cu acest diagnostic.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare