Boli

#spray #miros #studiu

Spray-urile nazale duc la pierderea mirosului

In urma cu un an FDA (Administratia Alimentatiei si a Medicamentelor) a avertizat ca spray -urile pentru desfundarea cailor nazale contin zinc , ingredient care ar putea duce la pierderea mirosului.


In vara anului trecut, FDA a oprit producerea si comercializarea a trei spray-uri nazale deoarece in urma utilizarii lor, 130 de persoane au ramas fara miros . In ciuda rapoartelor facute, producatorii sustin ca nu exista absolut nicio legatura intre utilizarea produselor comercializate de ei si pierderea simtului olfactiv. In procesele de judecata acestia au sustinut faptul ca pierderea mirosului este provocata de raceala si sensibilitatea sinusurilor si nu de zincul continut de acele produse.


Profesorul Terrence M. Davidson de la Universitatea San Diego din California sustine insa ca in urma studiilor pe care le-au facut oamenii de stiinta, spray-urile nazale pe baza de zinc duc la anosmie si adauga ca oricum zincul nu grabeste in niciun fel tratarea racelii. Mai mult decat atat, acesta nu vede utilitatea zincului avand in vedere ca nu are niciun rol util sau benefic.


25 de persoane testate si-au pierdut mirosul


Profesorul de la Universitatea San Diego a realizat un test pe un esantion de 25 de pacienti  si sustine ca toti cei care au fost supusi testului si-ai pierdut mirosul dupa ce au utilizat de mai multe ori pe zi spray-uri nazale pe baza de zinc.


S-a hotarat sa faca aceasta testare ca urmare a faptului ca marea majoritate a pacientilor sai se plangeau de fapul ca ramaneau fara miros pe o perioada nedeterminata atunci cand utilizau produse pentru desfundarea cailor nazale.


Produsele au fost scoase de pe piata


In urma proceselor intentate companiilor care produc medicamente orale pe baza de zinc, profesorul Terrence M. Davidson a fost respins ca martor expert, iar judecatorii au decis ca produsele pot fi comercializate in continuare.


Totusi, la un an dupa aceste procese, firma producatoare a decis sa scoata defintiv de pe piata toate produsele pe baza de zinc.

Sursa foto : webmd.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare