Boli

# spondiloza cervicala #spondiloza

Spondiloza cervicala - ce este si cum se manifesta

Cunoscuta si sub denumirea de artrita gatului, spondiloza cervicala este afectiunea cauzata de mai multi factori, insa de cele mai multe ori este legata de varsta, din cauza faptului ca incheieturile si discurile vertebrale se deterioreaza cu trecerea timpului.

 

Cauzele aparitiei spondilozei cervicale

Spondiloza cerebrala este afectiunea care face parte din procesul natural de imbatranire, dar poate aparea si din cauza unei pozitii incomode ale gatului, miscari repetitive ori un punct de stres prelungit pe gat, dar poate fi si un factor genetic. Oasele impreuna cu cartilagiul protector din zona gatului pot fi predispuse la acest tip de afectiune. Insa, iata si cateva alte cauze:

Discuri deshidratate. Discurile aflate intre oasele coloanei sunt subtiri, insa amortizeaza si absorb socurile care se creaza in ridicari, rasuciri ori alte activitati care prespun implicarea coloanei. Cu trecerea timpului, substanta din interiorul discului se usuca si din aceasta cauza oasele coloanei vertebrale intra in contact direct unul cu celalalt.

Discuri afectate de hernie. Discurile spinale pot avea diverse fisuri care pot pierde substanta care din interior care amortizeaza socurile coloanei. Substanta poate presa maduva spinarii si poate cauza simptome precum senzatii de amorteaza si durere in brate.

Rigiditatea ligamentelor. Legaturile care conecteaza oasele coloanei se pot rigidiza in timp, iar zona poate deveni sensibila, fapt ce poate provoca senzatia de gat incordat.

Suprasolicitarea. Unele activitati care presupun miscari repetitive ale gatului sau ridicari bruste pot pune o presiune mare pe coloana, iar aceasta sa se finalizeze cu dureri si rigiditate.

Simptome spondiloza cervicala. Intensitatea durerilor de la nivelul coloanei cervicale si de la nivelul umerilor poate varia. Simptomele incep de la un disconfort care apare in momentul in care desfasori activitati mai ample si pot ajunge pana la dureri severe, greu de suportat. Acest disconfort, cat si durerea se pot extinde si in zonele invecinate precum cap si brate si poate genera tulburari de concentrare, dificultati de coordonare, amorteli, ameteli sau chiar afectarea functiei renale.

Spondiloza cervicala diagnostic. In momentul in care durerile sunt puternice si s-au extins deja in brate si picioare, se va face un control la un medic ortoped ori medic neurolog. Se verifica miscarile pacientului la gat si brate si se vor verifica reflexele si capacitatea musculara pentru a observa o presiune pe maduva spinarii.

Radiografia gatului poate arata starea oaselor, dar si cauze mai grave precum tumori, infectii ori fracturi.

Spondiloza cervicala tratament. Tratamentul se aplica in functie de severitatea simptomelor cu scopul de a le ameliora. Rolul fiecarui tip de tratament in parte este de a elimina durerea, dar si de a ajuta pacientul sa isi recapete abilitatile pentru a realiza miscari uzuale. De asemenea, un tratament corespunzator pentru spondiloza cervicala poate sa previna si aparitia unor leziuni ale maduvei spinarii.

Medicatia se ofera doar de catre medicul specialist si poate consta in medicamente antii-inflamatorii, medicamente relaxante muscular, medicamente destinate epilepsiei, antidepresive, etc. Pentru amelioarea durerilor, dar si pentru recuperare este nevoie de exercitii de gimnastica medicala care au rolul de a relaxa si de a intari muschii gatului si ai umerilor.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului