Boli

#vagin #sanatate #igiena

Spalaturile vaginale sunt un pericol pentru sanatate

Spalaturile vaginale sau dusul vaginal reprezinta actiunea de curatare a vaginului cu ajutorul unui jet de apa sau de solutii speciale pe baza de plante medicinale, bicarbonat de sodiu, otet, sapun lichid sau cloramina. Femeile aleg sa faca aceste spalaturi din diverse motive medicale, fara sa realizeze de fapt ca risca sa provoace complicatii grave.


Lipsa de informare sau miturile legate de eficienta spalaturilor vaginale sunt factori care au dus la raspandirea acestui obicei, fara insa sa aiba la baza o consultatie medicala prealabila.


Iata cateva dintre motivele pentru care femeile apeleaza la irigatiile vaginale:


1 Indepartarea sangelui la finalul menstruatiei. Procedeul de spalare interioara nu este necesar deoarece vaginul are propriul sau sistem de auto-curatare care este mult mai sanatos si mai igienic pentru intregul organism.


2 Evitarea unei sarcini sau a bolilor cu transmitere sexuala. Spalaturile vaginale sunt ineficiente in ceea ce priveste evitarea unei sarcini chiar daca te speli imediat dupa ce partenerul a ejaculat. Spermatozoizii sunt extrem de rapizi si isi pot gasi calea catre ovul inca din primele secunde de la terminarea actului sexual. De asemenea, bolile cu transmitere sexuala pot fi evitate doar cu ajutorul utilizarii unui prezervativ. Aceste afectiuni se transmit de la un partener la celalalt daca nu se utilizeaza prezervativul, indiferent de metoda de contraceptie aleasa.


3 Reducerea mirosului neplacut. Unele femei considera ca mirosul secretiei vaginale va disparea daca  vor face spalaturi. Din pacate, lucrurile nu stau deloc asa pentru ca mirosurile pot fi indepartate pe moment insa vor reveni cu siguranta. Organismul tau incearca sa iti transmita un semnal prin care sa anunte ca suferi de o afectiune mai mult sau mai putin grava, motiv pentru care daca intampini o astfel de problema, trebuie sa mergi imediat la medicul ginecolog pentru o analiza de secretie.


4 Inainte de vizita la medicul ginecolog. Inainte de a merge la ginecologie nu trebuie decat sa faci un dus normal, adica sa te speli in zona intima cu apa calda si sapun. In niciun caz nu trebuie sa faci spalaturi vaginale . Din contra, in cazul in care medicul vrea sa iti faca analize de secretie, rezultatele acestora nu vor arata daca exista infectii. Astfel ca timpul si banii dati pentru aceasta consultatie vor fi in zadar.


Spalaturile vaginale sanatoase sau periculoase?


Raspunsul la intrebarea „Sunt dusurile vaginale indicate?” este simplu si clar: NU! Daca acum cateva zeci de ani se recomandau aceste spalaturi vaginale, in lipsa unor tratamente eficiente, medicina moderna si noile medicamente descoperite exclud aceasta masura de tratament.


Iata si motivele:


Un studiu publicat de American Journal of Public Health a scos la iveala faptul ca femeile care fac dusuri vaginale au sanse reduse cu 30% de a face copii in luna respectiva.


Dusurile vaginale frecvente modifica echilibrul delicat a florei vaginale si pot pune in pericol candidoza , dar si un numar crescut de boli cu transmitere sexuala. Tot aceste femei sunt mai predispuse la aparitia bolii inflamatorii pelviene, o afectiune cronica ce poate duce la infertilitate, iar in unele cazuri, daca boala este netratata, chiar si la deces. Vaginita bacteriana si boala inflamatorie pelviana poate afea efecte grave si asupra sarcinii si a viitorului bebelus.


 De asemenea irigatorul in sine, cat si jetul puternic de solutie, pot introduce in vagin bacterii straine pe care le poate raspandi fara probleme prin colul uterin, in uter, trompele uterine si chiar abdomen sau pot chiar impinge bacteriile deja existente in vagin spre alte zone din organism.


Din toate aceste motive, dusurile vaginale nu mai sunt considerate o metoda sigura si sanatoasa de curatare. Singurul mod sanatos de curatare a vaginului este acela de a-l lasa pe acesta sa se curete singur, in mod natural.


Cum se curata vaginul


Vaginul se curata singur, cu ajutorul propriilor secretii, fara interventii din exterior. De asemenea, zona intima se spala doar cu apa calda si un sapun sau gel de curatare foarte bland, special creat pentru aceste nevoi. Nu se utilizeaza pudra, spray-uri sau alte produse asemanatoare in zona intima deoarece se pot produce iritatii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului