Boli

#spalatul mainilor #sapun #igiena #gripa #gripa porcina #raceala

Spalatul mainilor, cea mai buna masura de prevenire a infectiilor

Gripa porcina continua sa faca victime atat in tara, cat si in strainatate, iar numarul virozelor respiratorii creste considerabil odata cu venirea toamnei si inceperea scolilor. Situatia este extrem de ingrijoratoare, insa specialistii ne linistesc explicand ca este foarte simplu de redus riscurile imbolnavirii, daca urmam o regula pe cat de simpla, pe atat de importanta: spalatul corect pe maini.

Pentru a preveni majoritatea bolilor infectioase , este suficient sa ne spalam mainile corect si frecvent. De ce? Pentru ca mainile transmit 80% dintre bolile infectioase dintre care fac parte raceala si gripa. Astfel, in momentul in care ai atins clanta unei usi pe care se gaseste un virus si ulterior ti-ai dus mana la gura, riscul de a te imbolnavi este foarte mare.

Sa-ti speli mainile nu este deloc complicat si mai mult decat atat nu costa mare lucru. Asadar, acest simplu gest poate contribui eficient la impiedicarea propagarii bacteriilor. Cel mai important lucru este ca spalatul mainilor sa se faca asa cum trebuie, nu superficial.

eficient, dovedit stiintific

Cel mai bun mijloc de a preveni propagarea numeroaselor este sa-ti speli corect mainile si cat mai des. Rezultatele unui studiu publicat in iulie 2005 in revista medicala The Lancet confirma ca spalatul pe maini cu un sapun obisnuit reprezinta un mijloc excelent de a controla infectiile.

Studiul, la care au participat peste 900 de persoane, a relevat faptul ca o tehnica buna de spalat pe maini are efecte benefice asupra sanatatii oamenilor. De asemenea, cercetatorii au observat o diminuare cu 50% a cazurilor de pneumonie si diaree si o reducere de 34% a infectiilor cutanate.

Spalatul mainilor poate fi privit ca o metoda rudimentara, insa functioneaza. Specialistii au mai afirmat ca, desi traim intr-o societate obsedata de curatenie in care oamenii folosesc aspiratorul de mai multe ori pe zi, uitam sa aplicam principiile fundamentale de igiena, cum este spalatul pe maini.

Sapun antibacterian sau sapun obisnuit ?

Sapunurile antibacteriene nu ofera nicio protectie suplimentara impotriva bolilor frecvente. Dimpotriva, folosirea lor periodica ar putea duce la rezistenta bacteriilor la antibiotice. In urma unui studiu efectuat acum cativa ani, rezultatele au determinat faptul ca nu exista nicio diferenta intre cele doua tipuri de sapunuri. Cercetatorii au impartit sapun si detergent obisnuit la jumatate dintre participanti si produse antibacteriene la cealalta jumatate. Dupa 48 de saptamani, oamenii de stiinta nu au observat nicio diferenta printre simptomele bolilor infectioase (nas congestionat, tuse, durere in gat, varsaturi, diaree etc) dintre cele doua grupuri. Produsele antibacteriene nu au oferit nicio protectie suplimentara impotriva infectiilor.

Gelul antiseptic , mai bun decat sapunul?

Gelurile pe baza de alcool contribuie de asemenea la prevenirea infectiilor. Acest produs este recomandat datorita modului foarte practic de a fi folosit ori de cate ori nu dispui de apa si sapun insa trebuie sa te speli pe maini: intr-un centru comercial sau supermarket, in autobuz etc. Dat fiind faptul ca alcoolul alcoolul ucide atat bacteriile bune cat si pe cele rele, este de preferat sa il folosesti moderat. Nu uita ca gelul nu este eficient daca ai mainile foarte murdare sau pline de grasime.

Tehnica prin care iti speli mainile, foarte importanta

Actiunea mecanica de spalare a mainilor – frecarea pielii impreuna cu sapun si apa – contribuie la eliminarea grasimilor si a murdariei acumulate pe maini. Nu doar sapunul este cel care omoara germenii, combinarea proceselor de frecare, sapunire, clatire si uscare te ajuta sa scapi de bacterii.

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare