Boli

#somn #sanatate #odihna #revigorare organism

Somnul revigoreaza intreg organismul. Afla cum!

Cine nu are nevoie de un somn odihnitor? Dupa o noapte de odihna, toate functiile organismului sunt regenerate si imbunatatite. Somnul este esential pentru functionarea corecta a creierului, pentru energie, regenerarea celulara si buna dispozitie. Tot somnul te poate ajuta sa imbunatatesti si functionarea metabolismului.

Din nefericire insa, foarte multe persoane nu se odihnesc suficient, iar privarea cronica de somn duce la simptome serioase care agraveaza sensbilitatea la insulina.

Astfel, daca vrei sa slabesti sau sa imbunatatesti simptomele diabetului, incearca sa dormi mai mult. Sensibilitatea la insulina este esentiala pentru transportarea glucozei in celule, ceea ce ajuta la slabire. Cu cat o celula este mai sensibila, cu atat este mai usor pentru insulina sa pastreze echilibrul hormonal.

Atunci insa cand celulele organismului devin rezistente la insulina, acest fenomen duce la diabet sau la acumularea de kilograme in plus. Somnul este astfel foarte important in reducerea riscului de astfel de probleme.

Foarte multe persoane se confrunta insa cu o serie de probleme de somn, care agraveaza simptome precum oboseala si starea generala de dispozitie.


De cat somn avem nevoie

Pentru o odihna satisfacatoare, adultii au nevoie de 7 - 9 ore de somn. Specialistii sunt de parere ca 9 ore de somn sunt ideale pentru incetinirea procesului de imbatranire prematura, pentru recupererea in urma evenimentelor stresante si pentru regenerarea celulara. Astfel, somnul adecvat si eficient este esential pentru sanatate.

Hormoni precum melatonina au efecte benefice asupra tesuturilor organismului si mecanismelor de vindecare, iar somnul insuficient reduce nivelul de melatonina ceea ce duce la insomnie. Pe langa nivelul redus de melatonina, somnul insuficient mareste nivelul hormonilor de stres, care stimuleaza apetitul pentru alimente sarate, dulci, bogate in grasimi si carbohidrati.

Depunerile de grasimi impiedica insa metabolizarea corecta a alimentelor, ceea ce mareste nivelul de zahar din sange, care afecteaza sensibilitatea la insulina.


Cum sa imbunatatesti calitatea somnului

Exista o serie de metode prin care poti imbunatati calitatea somnului, metode care in timp se pot transforma in obiceiuri pe viata. In primul rand, trebuie sa mergi la culcare devreme. Evita sa pierzi noptile si incearca sa faci un obicei din mersul la culcare la o ora decenta.

In al doilea rand, este foarte important sa eviti stresul inainte de culcare. Evita sa te gandesti la lucruri negative, care sa te indispuna. In schimb, discuta cu partenerul de viata, urmareste un film placut, asculta muzica sau citeste o carte.

De asemenea, inainte de culcare evita sa folosesti telefonul mobil, laptopul sau alte gadgeturi care afecteaza somnul. Tot inainte de culcare nu consuma dulciuri si alcool, care maresc nivelul de zahar din sange si care alunga somnul.

Pentru a stimula somnul, seara poti bea un ceai fierbinte sau poti face cateva exercitii de respiratie care sa te ajute sa te relaxezi. Concentreaza-te pe lucrurile pozitive care ti s-a intamplat de-a lungul zilei si fa-ti planuri de viitor.

Sursa foto: keepingyouwell.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare