Boli

#importanta somn #somn

Somnul - mai important decat crezi. Afla de ce

Somnul joaca un rol important in mentinerea starii noastre de sanatate, alaturi de alimentatie si hidratare. Daca nu dormi suficient, intregul organism are de suferit – probabil ai observat asta dupa o noapte de insomnie. Nivelul de energie este scazut, puterea de concentrare aproape nu exista, te simti dezorientat, ai dureri de cap, te simti obosit toata ziua. Desi acordam o atentie deosebita alimentatiei, odihna este mai mereu neglijata, mai ales atunci cand avem ceva urgent de facut. Somnul este primul element la care renuntam atunci cand trebuie sa rezolvam probleme personale sau la job. Iata de ce nu ar mai trebui sa faci asta!

 

Lipsa somnului provoaca aparitia anumitor afectiuni medicale

Una dintre cauzele depresiei este lipsa somnului sau insomnia. Afectiunile cardiace apar de multe ori pe fondul unei odihne insuficiente. Imunitatea scazuta este rezultatul direct la lipsei somnului. Exista atat de multe modificari in organismul tau atunci cand nu dormi, incat daca ai sti exact tot ce se intampla, cu siguranta nu ai mai sari peste orele de somn. Alte boli cauzate de lipsa somnului sunt: diabetul, sindromul metabolic sau obezitatea.

Daca adaugi la odihna insuficienta si dormitul pe o saltea 140x200 nepotrivita, poti sa mai adaugi la aceasta lista si durerile de spate. Sunt importante nu doar orele de somn, ci si conditiile de somn – cu cat iti creezi conditii mai bune de somn, cu atat te vei bucura mai mult de un somn de calitate.

Odihna suficienta te ajuta sa fii mai fericit

Cand dormi mai mult si mai bine, esti mai fericit. Multe studii au scos la iveala faptul ca somnul influenteaza in mod decisiv starea de spirit. Persoanele care dorm putin sunt mult mai pesimiste, in timp ce persoanele care isi respecta orele de somn au o dispozitie mai buna si sunt mai optimiste. O alta concluzie a studiilor spune ca persoanele care nu dorm suficient au un risc mai mare de a dezvolta episoade de anxietate si depresie, tocmai pentru ca nu folosesc timpul pentru a se odihni, ci pentru a analiza diverse situatii cu rezultat negativ.

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Ca sa te bucuri de un somn odihnitor, trebuie mai intai sa iti analizezi patul – printre cele mai bune saltele de odihna se numara cele cu spuma de memorie pentru ca asigura suportul necesare coloanei. Pernele sunt la fel de importante in asigurarea unui somn odihnitor, iar lenjeria de pat trebuie sa fie din materiale naturale pentru a lasa pielea sa respire. O rutina de somn pusa la punct, fara ecrane si cofeina, si te poti bucura de un somn linistit in fiecare noapte.

Tu ai observat efectele pe care lipsa somnului le are asupra corpului tau?

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare